Румен Радев ще продължи да не се държи като държавен глава и обединител на нацията и няма да работи успешно с българските институции както предшествениците му. Това е коментирал пред журналисти в Годеч председателят на ПГ на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов, цитиран от пресцентъра на политическата сила.
Това съобщава Българската телеграфна агенция.

По думите му още с избора на нов тип боен самолет от кабинета «Герджиков» президентът Радев и служебното правителство са искали да задължат следващото Народно събрание и следващия кабинет «да берат плодовете на тяхната непрозрачност». Тогава Румен Радев, който лично назначи министър-председателя и министъра на отбраната, искаше непрозрачно, на тъмно и в кратки срокове да финализира процедурата за изтребителите, е обяснил Цветанов, според съобщението.
Той е добавил, че експертите от Министерството на отбраната са внесли доклада за работата си по избора на нов тип боен самолет в Министерски съвет и най-вероятно тази сряда ще има решение на правителството. След това предстои дебат в Народното събрание, което трябва да даде мандат на кабинета да завърши процедурата.
«Нека Радев се поинтересува кои държави споделят оценката на експертите от МО и кои държави подкрепят неговата теза за изтребителите», е посъветвал Цветан Цветанов.
Във връзка с обвиненията на президента за лобизъм зам.-председателят на ГЕРБ е посочил, че те не отговарят на истината и всяко едно решение на страната ни е политическо.

«Решението да се присъединим към ЕС и НАТО също беше такова и представителите на българските институции винаги са се придържали към него и към евро-атлантическата ориентация на България, която на свой ред е гаранция за сигурността ни», е подчертал Цветанов.
Той е информирал също, че в края на февруари или началото на март ще бъде взето окончателното решение кои ще са кандидатите на партията за евродепутати.
Цветанов е добавил, че на 20 януари ГЕРБ ще има  национална работна среща с всички представители на партията в местната, законодателната и изпълнителната власт, на която ще бъдат разчертани хронологично дейностите преди изборите. Скоро ще бъде поставено началото и на граждански диалог «Европа в нашия дом», с който ще бъдат представени ползите от членството ни в ЕС, се казва в съобщението.

 

Тагове: ; ; ; ; ; ;