«Експертите от Министерството на отбраната внесоха доклада за работата си по избора на нов тип боен самолет в Министерския съвет, като най-вероятно тази сряда ще име решение на правителството. След това предстои дебат в Народното събрание, което трябва да даде мандат на правителството да финализира започнатата процедура«. Това заяви пред журналисти в Годеч председателят на ПГ на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов. Това съобща Нюс.бг.

Депутатът Цветан Цветанов, завършил ВИФпрепоръча на президента Румен Радев, който бе командващ на ВВС и е завършил военновъздушното училище «Г. Бенковски», да се поинтересува:

«Кои държави споделят оценката на експертите от МО и кои държави подкрепят неговата теза за изтребителите«.

Припомняме, през 1992 г. Радев е завършил и Ескадрилното офицерско училище (Squadron Officer School) на Авиационния университет на Военновъздушните сили на САЩ във военновъздушната база «Максуел», Монтгомъри, Алабама, САЩ.

«С избора на нов тип боен самолет по време на кабинета «Герджиков», президентът Румен Радев и служебното правителство искаха да задължат следващото Народно събрание и следващия кабинет да берат плодовете на тяхната непрозрачност«, заяви Цветанов. Мотивът му е, че не е нормално едно служебно правителство да ограничи възможността на следващия редовно избран кабинет, който ще бъде подложен и на парламентарен контрол, да завърши една такава процедура.

По думите на Цветанов тогава Радев искал: «на тъмно и в кратки срокове да финализира процедурата за изтребителите«.

Според зам.-председателя на управляващата партия потвърждение за това било назначаването от Радев на служебния премиер Огнян Герджиков и на военния министър Стефан Янев.

Цветанов очаква, че Румен Радев ще продължи да не се държи като държавен глава и обединител на нацията и няма да работи успешно с българските институции както предшествениците му, вероятно визирайки Росен Плевнелиев.

Цветанов отряза обвиненията на президента Радев за лобизъм. Припомняме, думите на Румен Радев след визитата на замдържавния секретар на САЩ Джон  Съливан у нас — 22 декември 2018 г., когато везните се наклониха към Ф-16, бяха, че предложението за F-16 е триумф на лобизма.

Навръх Йордановден — 6 януари 2019 г., когато е традиционния водосвет на бойните знамена, пред журналисти Радев заяви, че конкурсът на избор за изтребител е опорочен.

«Всяко едно решение на страната ни е политическо. Решението да се присъединим към ЕС и НАТО също беше такова и представителите на българските институции винаги са се придържали към него и към евроатлантическата ориентация на България, която на свой ред е гаранция за сигурността ни», заяви Цветанов.

Запознати припомнят, че формулите, по които се избира каква техника да бъде закупена за нашата армия включват не само политически, но и много други параметри. Подобни решенията не се вземат едностранно.

Относно кандидатите на ГЕРБ за евродепутати Цветанов обясни, че решението ще бъде взето в края на февруари или началото на март тази година.

«Имаме много достойни кандидати и всеки един от тях може да води листата. Сигурен съм, че всеки един, който попадне сред 17-те в листата, ще има достатъчно потенциал и подкрепа, за да работи в интерес на страната ни», допълни Цветанов.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;