Докато основната част на русофобската кампания се вихри в Украйна, Лондон реши да налее масло в огъня в Молдова, явно разтревожен от това, че Демократическата партия там не се включва в така важната за Запада атака.

За да се оправдае желанието на Короната да се заеме с вътрешните работи на Молдова, британският институт за международни отношения  «Royal Institute of International Affairs»

публикува доклад за «великата борба за бъдещето», която ще се развихри и в Молдова.

В документа се казва, че Лондон би искал да види в Кишинев значително по-радикални процеси, с които вече успя да се прослави киевският режим, но прозападните власти на Молдова така и не бързали да повторят «победата» на съседите.

Нещо повече, те били заети със собствените си интереси да отстраняват конкурентите си, с което разочаровали стопаните си.

Британия се върнувала и от ситуацията в СМИ в Молдова, където около 70 % от читателите получавали информация от руските медии и напълно им се доверявали.

Британският институт обърнал специално мнимание на Молдовската православна църква, която е самоупрявляваща се част от Руската православна църква.

Западът очевидно не е доволен само от религиозния разкол в Украйна и може да се очаква, че същата съдба ще бъде последвана и от православната църква на Молдова, ако плановете на Британия бъдат изпълени.

Лондон отбелязва, че в лоното на МПЦ са 80 % от вярващите в страната.

Това е, според документа, «църквата с най-голямото доверие в страната».

Експертите признават, че в Молдова няма да се получи реализирането на украинския сценарий, а критиката към църквата от страна на прозападните НПО само ще подтикне народа в нейна защита.

Затова Лондон призовава организациите да действат «без да започват неоправдан спор, да се обърнат към по-младите проевропейски и по-либерални свещеници за лансиране на програсивния глас в Църквата».

News Front ПП

 

 

Тагове: ; ; ; ;