Президентът на Египет Абдел Фатах ас Сиси откри снощи огромна катедрала близо до Кайро по повод православното Рождество Христово, празнувано от египетските копти, предадоха световните агенции. Церемонията се състоя при засилени мерки за сигурност ден след откриването на взривно устройство близо до коптска църква, при което загина един полицай, припомня Франс прес.
На церемонията присъства главата на Коптската църква на Египет Тавадрос Втори. Катедралата «Рождество Христово» се намира в пределите на новата административна столица на Египет, която е в процес на изграждане и която е на 45 километра от Кайро. Храмът бе открит с тържествена литургия. Това ще бъде най-голямата църква в Близкия изток, пише на страницата във Фейсбук на говорителя на Коптската православна църква, предаде ДПА.
В реч по повод откриването на храма Ас Сиси подчерта, че мюсюлманите и християните в Египет ще останат единни. Той каза, че откриването на катедралата е важен момент в египетската история.
Ас Сиси, който е мюсюлманин, поръча изграждането на новата катедрала преди две години след убийството на 27 християни през 2016 г. в бомбен атентат в църквата «Свети Петър и  Павел» близо до катедралата «Свети Марк» в Кайро, където трябваше да се проведе коледна меса. Миналата година новата катедрала беше частично готова и там имаше коледна литургия.
По-рано днес папа Франциск похвали изграждането на новата египетска катедрала, в която може да се поберат 8000 богомолци. Американският президент Доналд Тръмп пък каза, че е въодушевен от откриването на храма, и подчерта, че Ас Сиси води страната към едно по-всеобхватно бъдеще.
Рано днес Ас Сиси откри и нова джамия в Египет, за която се твърди, че е третата по големина в Близкия изток, предаде ДПА. Този храм също е в пределите на новоизграждащата се административна столица на Египет.
В церемониите по откриването на двата храма присъстваха християни и мюсюлмани, както и палестинският президент Махмуд Абас.

Тагове: ; ; ; ;