Европейската комисия изрази днес подкрепа за призива на папа Франциск, който настоя ЕС да прояви съпричастие към 49-те мигранти, приети на борда на два кораба край Малта. Това съобщи БТА.

Приветстваме призива на папата въпросът да се реши възможно най-бързо. През почивните дни бяхме в постоянна телефонна връзка с властите в ЕС. Днес ще има заседание на посланиците от ЕС в Брюксел, на което този въпрос ще бъде обсъден, посочи говорител на комисията.
Има нужда от повече съпричастност и от приемането на общи и ясни правила за миграцията. Представили сме нашите предложения, много се надяваме да има напредък с помощта на румънското председателство на Съвета на ЕС, за предпочитане преди изборите за евродепутати през май, добави говорителят.
Както БТА съобщи, 49 мигранти, спасени в Средиземно море от германски неправителствени организации, от декември се намират на два кораба край Малта. Италия и Малта отказват да допуснат корабите в свои пристанища. Холандия и Германия изразиха готовност да приемат мигрантите, ако операцията се извърши в европейска рамка.

Тагове: ; ; ; ; ;