В САЩ се е провела среща на група сенатори-републиканци с представители на няколко украински обществени организации, по време на която американските политици рязко разкритикували политиката на Украйна, пише  International Policy Digest.
Сенаторите са заявили, че Украйна се е превърнала в неуправляем проблем за САЩ и ЕС.
Те са обяснили това с ръста на агресия и радикални настроения в страната.
Политиците са добавили, че украинските власти водят крайно непродуктивна икономическа политика.
Според тях, международните финансови институции влагат в Украйна милиарди долари, но зашеметяващата корупция и непродуктивните разходи за вътрешноукраинския конфликт в Донбас свеждат усилията на международната общност до нула.
БВП на Украйна в последните години постоянно намалявал, а украинците масово напускали страната в търсене на по-добър живот, отбелязва изданието.
Сенаторите разкритикували президента на Украйна Петро Порошенко за преследването на опонентите си с помощта на закона.
Според тях, в страната правоохранителните органи се използавт за изпълнение на политически задачи.
А съдилищата, които бивали контролирани от политиците и влиятелните безнесмени, не можели да бъдат наречени независими, те често произнасяли присъди за отстраняването на политическите си противници, подчертава  International Policy Digest.
Американските сенатори рязко разкритикували съдебния процес над бившия президент на Украйна Виктор Янукович, те нарекли процеса «пародия на съд».
Те заявили, че обвинението не е представило каквито и да било съществени доказателства за вината по сериозните обвинения за държавна измяна.
По време на процеса били документирани огромен брой материали за нарушения и тотално пренебрежение към закона, а съдебният процес завършил без да се отчита върховенството на закона в Украйна и универсалните принципи на справедливост и човешки права, добавя
 International Policy Digest.
Президент Украины Петр Порошенко и глава МВФ Кристин Лагард во время встречи

Освен това, американските сенатори изрази тревога от ръста на политическите преследвания пред изборите в Украйна, а също изразили опасенията си по повод ескалацията на въоръжения конфликт с Русия, в който конфликт можели да бъдат принудени да влязат ЕС и САЩ.
Във връзка с това, както подчертали сенаторите, администрацията на действащия президент на САЩ имала намерение да предприеме редица мерки, за да се противопостави на икономическата и политическа «спирала на смъртта» в Украйна, пише изданието.
Петя Паликрушева

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;