В родния град на Христо Ботев — Калофер, започват проявите, свързани със 171-вата годишнина от рождението на поета революционер, която се навършва утре. Това съобщава БНР.

В Националния музей „Христо Ботев“ ще бъде представен късометражният филм „На прощаване“ и ще се проведе среща с творческия екип, създал продукцията. Вечерта в сградата на читалището ще се състои тържествено събрание.

След това  ще бъде представена театралната постановка „Духът на поета“. Митингът поклонение ще бъде утре на Централния площад  в Калофер.

И във Враца днес започват проявите, свързани с отбелязването на 171-вата годишнина от рождението на поета революционер.

По традиция във Враца рождението на Христо Ботев на 6 януари се отбелязва в навечерието му с Ботева вечер в Историческия музей в града. Тази вечер тя ще започне с изложба с вещи на поета-революционер. Експозицията е под наслов „Христо Ботев — живот и дело“. След това ще има среща-разговор с Неда Антонова — единствената българка носител на приза „Златен меч“.

Традиционно интересът на врачани към Ботевата вечер е голям:

„Ботев ако не помним, кой да помним“, „Аз като поет го оценявам  и като революционер, разбира се, много бележита личност“, „Велик българин, с който българите трябва да се гордеем. За голямо съжаление днес липсват такива хора и затова сме на тоя хал“, бяха част от коментарите в навечерието на годишнината.

Припомняме:

«Нашият православен народ е достигнал до такова гнуснаво скотско положение, щото аз не зная какво още по-голямо зло може да съществува на светът, което да го накара да се стресне и да протестува против своите скотски теглила.

Тука се подиграват с имотът ти, с животът ти, с трудът ти, с децата ти и с най-свещените предмети на твоето човешко съществуване, а ти мълчиш като риба, търпиш като вол, молиш се богу като най-последният грешник и чакаш второто дохождане на Месия, за да добиеш награда за своите пети-вековни страдания.

Какво искате от подобен народ?

Той е роб, и роб безусловен, и аз имам пълно человеческо право да го прокълна от сичкото си сърце и душа, ако той и занапред остане така равнодушен към своята горчива съдба.

Проклет да е, ако той не въстане против своите кръвопийци!»

Христо Ботев
В-к «Знаме», бр. 4, 5 януари 1875 г.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;