Украинската делегация, която ще приеме Томос за автокефалията на Украинската православна църква, вече пристигна в Истанбул, съобщава украинската агенция УНИАН. Това съобщава агенция Фокус.

Това написа в социалната мрежа „Туитър“ председателят на Върховната Рада, Андрий Парубий.

«Украинската делегация пристигна в Истанбул, за да получи Томос от Вселенския патриарх за автокефалията на православната църква в Украйна», пише Парубий.

В делегацията, освен Парубий, участват и третият президент на Украйна, Виктор Юшченко, министърът на отбраната Степан Полторак, предстоятелят на новосъздадената украинска православна църква Епифаний .

Президентът на Украйна Петро Порошенко също ще участва в тържествата по повод получаането на Томос.

По време на посещението си в Турция той ще се срещне и с президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган.

По-рано съобщихме, че американският свещеник Марк Тайсън в знак на протест срещу антиканоничните действия на патриарх Вартоломей за Украйна напусна Константинополската патриаршия и вече е зачислен в клира на Руската задгранична цъква, това съобщи самият свещенослужител.

«Вече съм приет в клира на Източно-Американската епархия на Руската православна църква зад граница 

(РПЦЗ) и служа във Вирджиния», каза свещеникът, който по-рано бе настоятел на Успенския храм в Блуфилд в САЩ.

Отец Марк преди няколко дена написа писмо до своя управляващ архиерей, в което съобщава, че съвестта повече не му позволява да споменава по време на богослуженията името на патриарх Вартоломей.

Според свещеника, в Константинополската патриаршия той е служил в продължение на 26 години, половината от живота си, и «винаги е бил верен свещенослужител», никога не е осъждал патриарх Вартоломей.

«Преди няколко дена патиархът, когото аз предано и молитвено зачитах над две десетилетия предприе безпрецедентна стъпка по възстановяването на каноничния статус на метежническа банда на лишени от сан и дискредитирани свещенослужители от Украйна.

Това бяха хора, които самият той неотдавна отхвърли като недостойни йерарси и свещеници, публично признавайки Украинската православна църква на митрополит Онуфрий», отбелязва свещеникът в писмото.

Той обърна внимание на факта, че «аморалните и неканонични действия на патриарх Вартоломей за Украйна вече са съдействали за насилие по отношение на каноничната Църква, и, според отец Марк, «това насилие ще расте».

«Пред очите ни се развихря църковна, гражданска война, а нашият патриарх даде своето одобрение. Новата и независима «църква», която той създаде, се състои от идолопоклонници.

Те се кланят не на Светата Троица, а на лъжливия Бог, наречен «свободна Украйна», и се отказаха от Църквата на своите бащи», отбеляза свещенослужителят.

Той поясни, че по тази причина е решил да напусне Константинополската патриаршия и да премине «под омофора» на главата на РПЦЗ (в състава на Московската патриаршия) на митрополит Иларион, като по този начин се обединява «със страдащата Украинска църква».

«Моля да не ме съдите строго за това, че следвам своята съвест по този въпрос. Моля Ви, помнете, че аз напускам църквата, на която служих почти 17 години. Изгубих целия си доход. Ще изгубя много скъпи и забележителни приятели. Решително подкрепях Вашето избиране и винаги съм се отнасял към Вас с уважение и любов. Не съм метежник. Но съм готова да дам мъчителни жертви, за да не споменанавам никога до края на дните си патриарха, който отвори такава рана в тялото на Църквата», се казва в писмото.

Свещеникът припомни, че с нищо не може да се оправдае разпалването на разкол — «грях, който не може да се измие дори с кръвта на мъченичеството», и посъветва «на всяка цена да се избягва общуване с новоизпечените «канонични» идолопоклонници.

Свещеник Марк Тайсън счита, че на базата тази «изкуствена лъжа», до която е прибегнал патриарх Вартоломей, «той трябва да послужи за посмешище и да бъде АНАТЕМОСАН».

Петя Паликрушева

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;