През последните години редица състоятелни и известни турци са започнали да напускат страната си. Става дума за известни фамилии и личности, които са допринесли за развитието на икономиката, културата, изкуството, социалния просперитет на турското общество. Това се твърди в публикация на в. «Ню Йорк таймс», която помества турският вестник «Хюрриет». Това съобщава Днес. бг.

Подчертава се, че тази тенденция е започнала преди около три години и се случва за пръв път в историята Републиканска Турция от създаването й /1923 г./ до наше време.

Медията се позовава на проучване на Афрасия Банк, посветено на присъствието на глобалната миграция. Според огласените данни, през 2016-2017 г. най-малко 12 хиляди доларови милионери са прехвърлили авоарите си в чужбина — едни в Европа, а други в Обединените арабски емирства.

Истанбул се посочва на седмо място сред мегаполисите, от които са били изнесени капитали през този период.

Един от основните начини за прехвърляне на авоарите в чужбина е «получаване на гражданство срещу закупен имот». Гърция, Португалия и Испания са страните, които са предпочитани от турските богаташи за заселване.

Сред причините за миграцията на турските богаташи се посочват факторите «непотизъм» и «дискриминация» .

По данни на Турския статистически институт през 2018 г. от страната са емигрирали 253 640 турски граждани, с 42 процента повече сравнение с предходната 2017 година.

«Ню Йорк таймс» цитира собственичка на модна къща в елитния истанбулски квартал Нишанташъ Мерве Байъндър, която казва, че «в Турция има прекалено голяма дискриминация, както в културно, така и в личностно отношение. Проявите на насилие и гняв, които царят в обществото, са вече непоносими», посочва тя.

Тези дни в една своя публична реч турският президент Реджеп Тайип Ердоган нарече «вероломни» и «предатели » онези, които прехвърлят авоарите си в чужбина и напускат Турция.

Тагове: ; ; ; ; ; ;