Това, което се случва в Молдова по отношение отстраняването (временно) на президента от длъжност — това е срамна история, която позори и унижава всички, които са съпричастни с нея.

Няма подобни аналози нито в историята на Република Молдова, нито в историята на други държави.

Това заяви историкът и политолог Зураб Тодуа.

«Обикновено в Конституцията са описани ситуациите, в които държавният глава може да бъде отсранен от длъжност.

Но подобни истории са крайно редки и са изключение.

Те се случват обикновено в страните от Латинска Америка. Това, което виждаме в Молдова в последните две години е произвол, нарушаване на всички закони, норми, правила и елементарен здрав разум.

Ако се проследи пътят на управляващата групировка, ще видим, че нарушаването на законите, включително на Конституцията, е норма за тях», заяви политологът.

«За целта те назначават в Конституционния Съд и други държавни учреждения свои послушни «специалисти», готови да оформят всяко нареждане на стопанина си.

Молдова е уникален пример за пренебрегване на законите.

Това, което сътворява управляващата групировка можеше да бъде оправдано, ако в замяна бяха последвали поне някакви елементарни постижения в икономиката и социалната сфера.

Но нищо подобно не се случва.

Десет години Молдова е в състояние на стагнация и криза.

Всеки, който в последните години е бил в Беларус, Азербайджан, Армения, Грузия, Казахстан, Узбекистан, а да не говорим за Русия, разбира, че тези държави в сферата на икономиката, инфраструктурата, социалния живот се намират на друга планета.

В същото време Демократическата партия връща Молдова в средновековието.

Искрено ми е жал за тези хора. Те не разбират, че ще дойде време, когато ДПМ и всички, които са свързани с нея, ще бъдат мачкани точно така, както те правят сега по отношение на опонентите си.

Разбира се, определена отговорност носи и случващото се в САЩ и ЕС.

В Молдова добре помнят бълнуването за «историята на успеха», която разпръскваха пристигащите емисари.

Дори тогава, когато падането на страната в пропастта вече не бе възможно да се отрече.

Когато властта в Молдова се смени, за да се върне държавната машина в нормално състояние, вероятно ще се наложи парламентът да създаде специална комисия за разследване дейността на ДПМ.

И стъпка след стъпка да се поправя всичко, което те сътвориха за изминалите десет години, добави в заключение Зураб Тодуа.

News Front ПП

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;