Президентът на САЩ Доналд Тръмп каза на лидерите на Конгреса, че ще държи федералното правителство затворено «за много дълго време, месеци и дори години» поради липса на финансиране.

Това съобщи лидерът на демократите в Сената Чък Шумър, цитиран от Асошиейтед прес. Това съобщава БТА.

Той бе един от присъствалите на днешната среща с Тръмп в Белия дом.

Частичното затваряне на федералните служби заради искането на Тръмп Конгресът да му гласува 5 млрд. долара за изграждането на стената по границата с Мексико, трае вече 14 дни.

Според Шумър лидерите на демократите «казаха на президента, че ние трябва да отворим правителството. Той отказва».

Председателката на Камарата на представителите, която вече се контролира от демократите — Нанси Пелоси, каза, че срещата е била «дълга и на моменти се стигало до пререкания».

Това бе втората за тази седмица безплодна среща при Тръмп на лидерите на двете партии в Конгреса.

Лидерът на републиканците в Сената Мич Макконъл каза по-късно, че Белият дом и конгресните лидери са определили състава на група, която да преговаря през уикенда в опит да се постигне компромис за отваряне на федералните служби, засегнати от затварянето.

Предстои съставът на групата да бъде предложен за одобрение на президента и на лидерите на Конгреса, предаде Ройтерс.

След срещата Тръмп каза, че обмисля да използва извънредни правомощия, за да построи стената по границата с Мексико без одобрението на Конгреса, предаде Ройтерс.

След днешната среща Тръмп даде изявление по друга тема пред репортерите в Белия дом.

Той каза, че преговорите между САЩ и Китай за разрешаване на острия търговски спор между двете страни, вървят «много добре» и че според него «може да се сключи споразумение с Китай», предадоха Ройтерс и Франс прес.

Тръмп освен това призова компанията Епъл да «произвежда продуктите си в САЩ», допълва Франс прес.

Тагове: ; ; ; ; ; ;