София отбелязва 141 години от Освобождението на града от турско робство. 

На 4 януари с празнично биене на камбаните на централните софийски храмове, благодарствен молебен и литийно шествие ще бъде отбелязана годишнината от навлизането на руските войски под предводителството на генерал Йосиф Владимирович Гурко в София и освобождението на града. Това съобщава Канал 3.

Тържествен молебен ще бъде отслужен в църквата „Света Неделя”, където се е състояла първата заупокойна служба в памет на загиналите в присъствието на генерал Гурко.

От 10:30 часа от храма ще тръгне литийно шествие, което ще завърши с поднасяне на цветя и венци пред паметниците на генерал Гурко и Цар Освободител. От 11:15 часа пред паметника на Българския опълченец ще започне литературно-музикална програма и ще бъдат поднесени венци и цветя.

На 4 януари 1878  година град София  е освободен от турско робство.
След падането на Плевен през декември 1877 година,  Йосиф Гурко командва тежкия зимен преход към София през Стара планина. Той превзема София, като разгромява армията на Осман Нури паша.  Думите на Генерал Гурко са:

„Вероятно нямаше да преминем Балкана, ако не бяха тези мълчаливи и силни българи, донесли ни хляб и топла храна. Накараха ни да махнем конете, за да запрегнат своите волове към оръдията и така тръгнаха първи да прокарват партина през преспите и чудовищния студ“.

Йосиф Гурко е роден на 28 юли 1828 г. в село Бурнейко /Русия /. Той се отличава със службата си по време на Руско-турската война (1877-1878).

Командва Предния отряд на руската армия на Балканите, който в първите дни на войната установява контрол над проходите в средната част на Стара планина във взаимодействие с Габровския отряд /командир генерал-майор Валериан Дерожински /.

Превзема Стара Загора, предизвиквайки паника в Цариград.

След прехвърлянето на османски подкрепления – корпуса на Сюлейман паша, Йосиф Гурко отстъпва през  Шипченския проход в Стара планина.

През октомври 1877 г. е назначен за командващ кавалерията. Превзема Телиш и Велико Търново и участва активно в прекъсването на снабдителните линии на обсадения Плевен.

Командва превземането на Горни Дъбник и Враца, а в средата на ноември и на стратегически важния град Орхание (днес Ботевград).

След падането на Плевен през декември Йосиф Гурко командва тежкия зимен преход към София през Стара планина.

Той превзема София, нанася последно поражение на Сюлейман паша в битката при Пловдив и превзема Одрин, с което на практика е сложен край на войната.

Поклон пред саможертвата на руските освободители и българските опълченци!

Тагове: ; ; ;