3 януари 2019-Нюз Фронт.

Лидерът на «спонтанната» френска революция в съвременен вариант беше задържан от правоохранителните органи в Париж. За да сме по-точни, задържан е един от организаторите на акциите станали известни като протестите на «жълтите жилетки».

 

Ерик Друе, така се казва задържаният, е бил арестуван за провеждане на несъгласувана протестна акция в Париж, съобщава телевизия BFM.

Друе е бил задържан в сряда около 21:00 местно време на площад Съгласие, където е инструктирал пореданата група » жълти жилетки» как да убие романтиката на града.

Но адвокатът на задържания «революционер» пояснява, че Друе, случайно или «сонтанно» решил да се присъедини към групата » жълти жилетки», когато ги срещнал в центъра на Париж.

» Това е незаконен арест»,- заявява адвокатът.

 

 

Лидерът на движението на «Неподчиняваща се Франция» Жан-Люк Меленшон осъди полицията в своя Twitter.

Ерик Друе отново е арестуван. Защо? Злоупотреба с власт. Сега политиката на полицията е да преследва организаторите на «жълтите жилетки», — написа Меланшон.

 

На 23 декември, въпросният Друе е задържан по време на демонстрация за » носене на забранено оръжие категория D»

Освен това, на 7 декември прокуратурата на Париж започна разследване срещу Друе заради призивите му за влизане в Елисейският дворец.

Отговаряйки на въпрос в ефира на телевизия BFM, какво ще правят протестиращите в Елисейският дворец, ако влязат там, Друе казва:

» Ще влезем там. Хората искат да бъдат чути.

След изказванията, префектът на парижската полиция изпраща заявление в прокуратурата, на чието основание се завежда дело срещу Друе за «подстрекателство към извършване на престъпления и правонарушения».

На 30 декември по Франция премина седма вълна от протестите на «жълтите жилетки».

Кадри от ареста на Друе можете да гледате от тук:

 

 

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ;