Китайският космически апарат «Чанъе-4» успешно кацна на обратната страна на Луната, съобщиха китайските държавни медии, цитирани от световните агенции. Апаратът «Чанъе-4» бе изстрелян на 8 декември м.г. в 2 ч. сутринта местно време от космодрума Сичан в югозападната китайска провинция Съчуан. Това съобщи БТА.

Сега той е кацнал успешно на обратната страна на Луната в 10.26 ч. пекинско време (02.26 ч. по Гринуич), съобщи агенция Синхуа.

Координатите на мястото на кацането на апарата — 177,6 градуса източна дължина, 45,5 градуса южна ширина, са достатъчно близо до предварително установеното място за кацане, отбелязва ТАСС.

Кацането на тъмната страна на Луната е световна премиера, която затвърждава космическите амбиции на Китай, отбелязва Франс прес.

«Чанъе-4» изпрати първия сигнал от обратната страна на Луната до Земята през китайски сателит.

Това е една от най-амбициозните китайски космически мисии. Никога досега космически апарат не е кацал на обратната страна на Луната, която до голяма степен е слабо позната.

Най-интересният научен експеримент по време на китайската мисия е доставянето на голям контейнер със семена и яйца на насекоми. Целта е да бъде проверено дали те могат да се развият на Луната.

Далечната страна на Луната е с много по-стара и дебела кора от близката, с повече и по-дълбоки кратери. Придружаващият спускаемия апарат роувър ще трябва да навигира при тези трудни условия на терена. Мястото на кацането е близо до Южния полюс — в кратера Фон Карман на басейна Ейкън.

Басейнът е с диаметър около 2500 км и дълбочина 12 км.

«Това е най-голямата, дълбока и стара структура, образувана от удар на Луната», каза Сяо Лун от университета по геонауки в Ухан. «Ударът може да е извадил материал от горната мантия на Луната на повърхността. Това ще може да провери спектрометърът на «Чанъе-4», допълни експертът.

Спектрометърът ще изследва също геохимичния състав на грунта, който вероятно се различава от този на близката страна на Луната заради същите процеси, довели до разликата в дебелината на кората.

Радарът на «Чанъе-4» ще изследва повърхността на дълбочина 100 м. Комбинирането на данните от него със снимките от камерите на лендъра и роувъра ще даде допълнителна информация за процесите на образуване на кратерите.

Пряката връзка с апарата няма да е възможна и затова Китай изстреля спътник за връзка през май. Сателитът се нарича «Цюецяо» («Мостът на свраката») и е позициониран в орбита около Луната, така че да предава заповеди и данни, обменяни между Земята и китайския модул. Модулът вече прати снимка от повърхността на Луната до сателита, уточнява китайската държавна телевизия.

Роувърът «Чанъе-4» най-общо повтаря външния вид на предшественика си — лунохода «Юйту» («Нефритен заек»), който беше спуснат на Луната с апарата «Чанъе-3» на 14 декември 2013 г.

Амбициозната китайска лунна програма ще продължи с апарата «Чанъе-5» — мисия за връщане на проби от Луната, която ще стартира по-късно тази година. По време на тази мисия ще бъдат събрани до 2 кг мостри.

Тагове: ; ;