Най-малко 31 души, включително цивилни, са били убити при продължаващите боеве между свързана с Ал Каида групировка и съперничещи й сирийски бунтовници в северната част на размирната страна, съобщи днес неправителствена организация, цитирана от ДПА. Това съобщава Българската телеграфна агенция.

Сраженията в северната сирийска провинция Алепо избухнаха вчера.

Те изправиха един срещу друг Хаят Тахрир аш Шам — сирийския клон на Ал Каида, известен преди това като Джебхат ан Нусра — и подкрепяната от Турция бунтовническа групировка Фронт за национално освобождение (ФНО), съобщи Сирийският център за наблюдение на правата на човека (СЦНПЧ).
По време на боевете бойците на Хаят Тахрир аш Шам отвоювали според СЦНПЧ от ФНО Дарет Азех — втория най-голям град в западната част на провинция Алепо.
Убити били най-малко 14 бойци на Хаят Тахрир аш Шам, 12 на ФНО, както и петима цивилни, включително две деца.
Според местни активисти свързаната с Ал Каида групировка се е възползвала от заминаването на голям брой бойци на ФНО от района към град Манбидж, Северна Сирия, където Турция се готви за голяма офанзива срещу кюрдските милиции.
Турция изпраща войници и военна техника към районите в близост до границата си със Сирия, с цел да се подготви за операцията.
Анкара смята сирийските кюрдски милиции за клон на забранената от нея Кюрдска работническа партия (ПКК), която извършва нападения на турска територия.

По-рано съобщихме, че извеждането на войската на САЩ от Сирия може да доведе до това, че кюрдските Отряди за народна самоотбрана да застанат един срещу друг с военните от Турция, предава CNN.
Както отбелязва кореспондентът на телевизионния канал, в този контекст кюрдското опълчение започна да търси подкрепа от Москва и Дамаск, надявайки се, че в новите обстоятелства ще могат да се предотвратят каквито и да  било атаки на Анкара.
В предстощите часове руските чиновници ще узняат плановете на Турция за Сирия в контекста на извеждането оттам на американските войски.
Министерствата на отбраната и външните работи на Турция ще пристигнат в Москва, за да споделят за това, как се канят да изкоренят от Сирия тероризма, под който те разбират кюрдите.
Кюрдските сили помолиха сирийската армия да завземе град Манбидж в северната част на страната, надявайки се по такъв начин да предотварят каквито и да било атаки от стана на Турция.
Кюрдите по-рано защитаваха тази област, но сега се оттеглиха.
Сирийските СМИ публикуваха снимка, на  която се вижда войник, държащ знамето на Сирия в район от  града.
Но САЩ, които все още имат в страната войска със специално предназначение, нарекоха съобщението на Сирия некоректно.
Към същото мнение се придържа и президентът на Турция.

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;