Император Акихито с последно Новогодишно поздравление

понският император Акихито, който след четири месеца ще абдикира, отправи днес за последен път своите новогодишни пожелания пред десетки хиляди почитатели край императорския дворец в Токио, предаде ДПА. Това съобщи БТА.

Император Акихито, императрица Мичико и други членове на монархическото семейство махаха с ръце от балкона на двореца към приветстващото ги множество.
«Надявам се тази година да бъде добра за възможно най-много хора», каза в речта си Акихито.

«В началото на новата година се моля за мир и щастие на народа в нашата страна и по света», добави той.
В общо петте аудиенции, състояли се днес, участваха над 140 хиляди благопожелатели. Това е най-големият брой посетители в двореца за новогодишното послание на императора, откакто той наследява трона преди 30 години, отбелязва ДПА.
На 30 април 85-годишният Акихито ще се оттегли от императорския престол — първа абдикация в историята на Япония от около 200 години. На 1 май сегашният престолонаследник Нарухито ще бъде обявен за император.
Нарухито и неговата съпруга, престолонаследничката Масако, също присъстваха на публичната проява в двореца днес.
Акихито е обявен за 125-ия император на Япония на 7 януари 1989 г., когато е 55-годишен. Той наследява покойния си баща император Хирохито, под чието властване Япония воюва през Втората световна война.

Коментари:

Зареждане ...