В Бангладеш започна гласуването за парламентарните избори, на които според проучванията се очаква премиерката Шейх Хасина Вазед да получи четвърти мандат, предаде Франс прес. Това съобщи БТА.

Около 40 000 изборни секции започнаха работа в 8 часа местно време (2 ч. по Гринуич) при засилени мерки за сигурност. През седмиците на предизборната кампания имаше прояви на насилие и обвинения за репресии срещу опозиционни активисти.

Тринадесет души бяха убити и хиляди ранени при сблъсъци между поддръжници на премиерката и активисти на националистическата партия (БНП), която бойкотира предишните избори през 2014 година.

600 000 членове на силите за сигурност ще гарантират спокойствието и ще предотвратяват инциденти при днешното гласуване, съобщи вчера пред АФП Рафикул Ислам, представител на избирателната комисия.

Високоскоростните интернет услуги бяха спрени до полунощ днес, съобщи вчера представител на регулаторната комисия по телекомуникации, цитиран от Ройтерс. Целта е да се предотвратят слухове и пропаганда относно изборите, обясни той.

Лидерът на Националистическата партия на Бангладеш, бившата премиерка Халеда Зия, е в затвора от февруари месец насам по обвинения в корупция. 74-годишната Зия определя обвиненията като политически мотивирани. Освен това членове на опозицията обвиняват властите за нападения и заплахи, на които са били подложени, за да се попречи на предизборната им кампания. Управляващата Народна лига обаче отхвърля всички подобни обвинения и разчита на икономическите си постижения.

«Причината народът на Бангладеш да подкрепя Народната лига е много, много проста: развитие и икономическо подобрение», заяви синът на премиерката Саджиб Вазед, в интервю за Ройтерс преди деня на гласуването. Той подчерта, че развитието е не само икономическо, а и социално. «Животът на обикновените бангладешци се подобри във всеки сектор», подчерта той.

Годишният растеж в страната достигна 7,8 на сто за миналата година, в сравнение с 5,1 на сто през финансовата 2008-2009 година при идването на власт на сегашната премиерка.

«Ако всичко е честно и свободно, това ще бъде много решителна победа за позицията», заяви вчера опозиционният лидер Камал Хосаин, бивш външен министър, в интервю за Асошиейтед прес.

Тагове: ; ;