Xinhua Headlines: China, EU on path of expanding cooperation in outer space

Снимка: XINHUA

Пекин, 30 декември /БТА/
Китайската космическа сонда «Чанъе-4» навлезе тази сутрин в планираната орбита около Луната, която ще й позволи да кацне на повърхността на естествения спътник на Земята, предаде държавната китайска телевизия, цитирана от ДПА.

Самото кацане се очаква да стане в четвъртък и ще бъде първото, извършено от изпратен от Земята апарат, на обратната страна на Луната.

Според държавни медии сондата, изстреляна на 7 декември, ще кацне в кратера Айткен, наименуван през 1970 г. на американския астронавт Робърт Грант Айткен.
Сондата «Чанъе-4» носи семена за експеримент по култивиране на зеленчуци в затворена среда на лунната повърхност. Тя е съоръжена и с панорамна камера и измервателни уреди.

На обратната страна на Луната никога не са били извършвани кацания. САЩ изпратиха 12 астронавти в 4 експедиции с корабите «Аполо» там в периода 1969-1972 г. и всички те кацаха на видимата страна на земния спътник. Същото направиха и съветската безпилотна сонда «Луна-24» през 1976 г. и първата китайска сонда «Чанъе-3» през 2013 г., припомня ДПА.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;