Русия смята за неприемливи исканията на Германия и Франция относно спазването на правата на човека в Крим и ескалацията на напрежението в Керченския пролив и Азовско море, заяви руското външно министерство в разпространен тази сутрин коментар по повод съвместното изявление на канцлерката Ангела Меркел и президента Еманюел Макрон вчера, предаде ТАСС.  Това съобщи БТА.

Руското МВнР призовава  Берлин и Париж вместо да поучават Русия да обърнат внимание на «набиващите се на очи факти за грубо нарушаване на правата на човека от властите в Киев».

Привеждат се редица примери и факти, по които Москва има претенции във връзка със спазването на човешките права и свободи от сегашните власти в Украйна.
Меркел и Макрон призоваха в съвместното си изявление Москва да освободи украинските моряци, задържани заедно с трите си кораба при инцидента в Керченския проток миналия месец.
Русия гарантира свободата на корабоплаване в Керченския пролив и в региона в съответствие със съществуващите руско-украински споразумения и с международното право, «и като се отчитат, разбира се, реалните рискове за сигурността, заплахите и възможните провокации от страна на Украйна и западните й приятели», се посочва в документа на руското външно министерство.
«Бихме искали да напомним, че са безплодни опитите да се поставя под съмнение правният статут на Крим и на Севастопол като субекти на Руската федерация, направили своя съзнателен избор в резултат на свободно волеизявление в съответствие с международното право.

Русия и занапред твърдо ще отстоява своя суверенитет, ще пресича всички опити за провокации», подчертава руското външно министерство.
Москва също така призовава страните от ЕС да се откажат от явните «двойни стандарти» и да обърнат внимание на проблемите и заплахите, създавани от техните «киевски подопечни» за европейската сигурност и стабилност.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;