Изявления на чуждестранни лидери не могат да бъдат повод за промяна на руското законодателство, каза на пресбрифинг в Москва днес говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, коментирайки ситуацията около украинските моряци, задържани при инцидента в Керченския проток заедно с трите украински военни кораба миналия месец. Това съобщава БТА.

Песков, цитиран от ТАСС, говори по повод вчерашния съвместен призив на германската канцлерка Ангела Меркел и френския президент Еманюел Макрон към Москва да освободи украинските моряци.

«Безусловно, ние приемаме за сведение подобни призиви, но те не могат да бъдат основание за промени на руското законодателство или за това някой да не спази руското законодателство», каза представителят на Кремъл.

Той потвърди, че тази тема е била повдигната вчера и по време на телефонния разговор между руския президент Владимир Путин и канцлерката Ангела Меркел.

«Президентът Путин даде своите разяснения», отбеляза Песков. 
Говорителят на президента напомни, че «сега украинските моряци се намират под следствие».

«Всичко което става с тях,става в съответствие с руското законодателство», посочи той. 
По-рано днес руското външно министерство заяви в коментар по повод съвместното изявление на Меркел и Макрон, че техните обвинения спрямо Москва и исканията им по повод спазването на човешките права  в Крим и ескалацията на напрежението в Азовско море, са неприемливи.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;