Извеждането на силите на САЩ от Сирия може да доведе до разкриване на военни престъпления

Извеждането на американските военнослужещи от Сирия може да доведе до това, че да бъдат разкрити военните престъпления на международната коалиция, начело със САЩ, които са били допуснати по време на боевете с членовете на терористичната организация «Исламска държава», съобщи военно-дипломатически източник.
Источник: вывод сил США из Сирии может привести к раскрытию военных преступлений коалиции

  • «Предстоящото извеждане на американските военнослужещи от Сирия вероятно ще хвърли светлина върху многобройните военни престъпления, допуснати от международната коалиция по време на така наречената борба с ИДИЛ.

  • Преди всичко това се отнася, разбира се, до освободената с фанфари през октомври 2017 година Рака, която се обърна от кървавите бомбардировки на авиацията на коалицията в град-призрак», заяви източникът.

  • Според него, операцията по освобождаването на Рака, извършена от западната коалиция, е довела до това, че градът и до днес не просто не може да бъде разминиран, но «дори не може да бъде изчистен от хилядите трупове».
  • «В града постоянно се фиксира избухване на инфекциозни заболявания, от които при липсата на работещи болници и медици загиват мирни жители, в това число деца», добави военно-дипломатическият източник.

На 19 декември президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви за победата на американската армия над терористичната организация ИДИЛ в Сирия.

По-късно Вашингтон обяви за началото на извеждането на своите войски от Сирийската арабска република.

Петя Паликрушева

 

Коментари:

Зареждане ...