Египетските сили за сигурност ликвидираха тази сутрин 40 заподозрени екстремисти при спешна антитерористична операция в Гиза и Северен Синай след атентата срещу туристи в Кайро снощи, предадоха Ройтерс и ТАСС, като цитираха съобщение на вътрешното министерство в Кайро.

Това съобщава БТА.
Силите за борба с тероризма атакуваха «екстремистки клетки на радикали, планирали нападения срещу държавни институции, туристически обекти, служители от армията и полицията, също и места, където се упражняват религиозни култове», се казва в съобщението.
По данни на ведомството 14 терористи са ликвидирани в предградие на Кайро, още 16 — в крайпътен жилищен комплекс недалеч от столицата, други 10 — в град Ариш, Северен Синай. При обиски са открити множество огнестрелни оръжия, боеприпаси, самоделни взривни устройства и експлозиви.
Антитерористичната операция е осъществена часове след атентата в Кайро снощи, когато самоделно взривно устройство избухна край пътя в Гиза при преминаването на автобус с 14 виетнамски туристи, разглеждали пирамидите.

Двама туристи загинаха на място, още един и екскурзоводът починаха от раните си в болница. Пострадаха още 10, напомня ТАСС.
След серия нападения срещу християни бе засилена охраната на всички църкви и коптски храмове в Египет, а през празничните дни силовите структури действат в специален режим, който ще остане в сила до православната Коледа, отбелязвана от някои вярващи по юлианския календар — на 7 януари.
Засилена бе и охраната на туристическите обекти. Затова екстремистите са потърсили слабо място в системата за сигурност и са решили да нападнат движещ се автобус. Има данни, че експлозивът е бил задействан от разстояние, посочва руската агенция.
Никоя групировка не е поела отговорност за атентата, но зад повечето подобни нападения в Египет стоят бойци на организацията «Ислямска държава» и действащи от нейно име екстремистки клетки, добавя ТАСС.

Тагове: ; ; ; ;