38 процента от германците биха желали канцлерката Ангела Меркел  да бъде сменена начело на правителството още преди изтичане на мандата й през 2021 г., предаде ДПА. Това съобщава БТА.

Според проучването на социологическата агенция ЮГов, поръчано от ДПА и оповестено днес, 43 на сто обаче смятат, че тя трябва да остане на поста си до следващите парламентарни избори, които трябва да се състоят след по-малко от 3 г. , а 18 на сто не са изразили мнение по въпроса.

За предсрочно оттегляне на Меркел са се изказали най-много привърженици на деснопопулистката партия «Алтернатива за Германия» — 78 на сто от тях.
Меркел сдаде председателството на своята партия — Християндемократическия съюз в началото на декември след 18 г. начело на ХДС. Тя бе сменена от генералния секретар на партията Анегрет Крамп-Каренбауер.

На конгреса Меркел каза, че би желала да изкара мандата си като канцлер до края.
ДПА отбелязва, че Меркел може да бъде сменена само ако настъпи промяна в управляващата коалиция — ако например социалдемократите я напуснат, или ако се стигне до предсрочни избори след загуба на вот на доверие в канцлера в Бундестага.

Припомняме, че проучване на телевизионния канал ARD показва, че 59 % от германците са доволни от работата на канцлера Ангела Меркел. Преднината й пред основния й опонент в предстоящите избори за федерален парламент — Мартин Шулц, е огромна, но все пак бележи спад в сравнение с данните от аналогична анкета, проведена през месец юли.

Същевременно 33 % от гражданите на ФРГ изразяват удовлетвореност от работата на лидера на Германската социалдемократическа партия (ГСДП). Данните отчитат спад от четири процента в сравнение с предишното проучване и бележат най-ниската стойност, измерена от телевизионния канал за Мартин Шулц.

Анкетата за ARD е проведена от социологическа фирма Infratest dimap. Конкретният въпрос, на който респондентите е трябвало да отговарят, е: «Доволни ли сте с политическата работа на XY?»

Ако можеше да избират пряко канцлера на Германия, то 52 % от гражданите щяха да гласуват за лидера на Християндемократическия съюз (ХДС), докато за Шулц бюлетина биха пуснали 30 на сто от избирателите.

Удовлетвореността от федералното правителство като цяло е намаляла. Само 47 % от гражданите са доволни или много доволни от работата на правителството. Това е с осем процента по-малко, отколкото през предходния месец. В същото време 51 % са по-малко или въобще не се доволни от работата на управляващите в Берлин. Така за първи път от март 2017 г., недоволните граждани са повече от доволните, Фокус

Тагове: ; ;