Президентът на САЩ Доналд Тръмп обвини вчера отново демократите за продължаващото частично спиране на работата на правителството, навлязло в шестия си ден, предаде ДПА. Това съобщи БТА.
В публикация в Туитър той заяви, че причината за кризата са «обструкциите», създавани от демократите, както и съдебно решение от миналия месец за програмата за защита на стотици хиляди имигранти, които са пристигнали в САЩ незаконно като деца (програмата ДАКА).

«Обструкциите на демократите за построяването на така нужната стена (по границата с Мексико), при положение че наскоро почти всички от тях се съгласиха, че такава трябва да бъде построена, са надминати единствено от обструкциите, които те създават за 350 прекрасни хора, които искат и очакват да дойдат (на работа) в правителството, след като от повече от две години ги бавят, рекорд за САЩ!», написа Тръмп.

С последното той имаше предвид нуждата от одобрение на Конгреса за негови политически назначения.
По думите му ако, не е било решението за програмата за защита на мигрантите, вече е щяло да е било постигнато споразумение за построяването на стената.
На 8 ноември калифорнийски съд нареди на правителството да продължи програмата за мигрантите. Тръмп определи решението като «смехотворно» и заяви, че след като то излязло, демократите «се отказали» от сделката, която той сключил с тях, за да бъде финансиран строежът на стената по границата.

   «Вижте къде сме сега, обструкции на демократите за необходимата стена», написа той в Туитър. 

Програмата ДАКА беше въведена през 2012 г. и предпази от това да бъдат депортирани приблизително 700 000 имигранти, предимно от латиноамерикански произход.
През септември 2017 г. Тръмп обяви намерение да прекрати действието на програмата с мотива, че според него при въвеждането й предишният президент Барак Обама е превишил правомощията си по конституция. Впоследствие срещу решението на Тръмп бяха заведени редица съдебни искове.
Спирането на работата на правителството вероятно ще продължи и през новата седмица, предаде Асошиейтед прес.
На конгресмените от Камарата на представителите е било заявено да не очакват повече гласувания по въпроса до края на тази седмица, което почти сигурно гарантира, че кризата ще навлезе във втора седмица, а това съответно означава, че може да продължи и след началото на новата годината.
Конгресмените не са във Вашингтон заради празниците и са били уведомени, че ако се наложи да се връщат, ще бъдат информирани за това 24 часа по-рано.

Тагове: ; ;