Настоящата руска стратегия: да се модернизира военно-въздушният флот, за да се въоръжат познатите самолети с нови качества.

Този подход изразява увереността на Русия в актуалността на някои проекти на СССР.

Стратегията се демонстрира чрез ракетоносеца  Ту-22М3М, който е подготвен за серийно производство, пише  «Нешанъл интерест».

Превод:

Според последната информация, дългоочакваният

ракетоносец  Ту-22М3М (натовското му обозначение е  «Backfire») скоро ще бъде готов за

серийно производство.

Както съощиха руските държави СМИ заместник министърът на отбраната на РФ Алексей Криворучко, стратегическият бомбардировач ще извърши своя първи полет към края на тази година.

«Самолетът вече е готов за полет.

До края на годината ще бъде направено първото излитане на самолета. Доволни сме от резултатите на изпитанията».

Криворучко направи това изявление в деня на провеждането в края на декември на инспекция в казанския завод, в който се изгражда Ту-22М3М.

«Видяхме главното,  което искахме да испектираме — създаването на Ту-22М3М».

От 1960-те до средата на 1980-те години военно-въздушният флот на СССР се попълни с десетки стратегически самолети, много от които имаха по няколко варианта.

Но с разпада на СССР започна десетилетие на нищожно финансиране и лошо техническо обслужване, в резултат на което редиците  на руските бомбардировачи сериозно проредяха.

След това Кремъл се сблъска със специфичен проблем, касаещ това, как да се модернизира паркът на бомбардировачите на устойчива и рентабилна основа: какви модели да бъдат изпратени в пенсия, а какви да бъдат подкрепени?

Къде трябва да се инвестира за тяхната модернизация?

Нито един самолет на илюстрира тази дилема по-добре, отколкото  Ту-22, който бе подложен на многобройни обновления и модернизации.

Оригиналният Ту-22 се наложи да бъде заменен, поради сериозни проблеми в техническото обслужване и контрола на качеството, , което доведе до създаването на по-надеждния Ту-22М, който е със съвсем различна конструкция.

По-късният вариант на самолета — Ту-22М3 — се превърна в сериозна стъпка напред, запазвайки философията на дизайна на  Ту-22М с незначителни промени в носовата част на самолета и крилете наред с поставянето на по-мощните двигатели  НК-25. Ту-22М3 остана последния модел «Бакфайър» в момента на разпада на СССР.

Кремъл реши да съхрани дизайна на предшественика на самолета, всъщност ще замени цялата авионика (бордовата авиационна електроника).

«Ту-22М3М ще бъде снабден с абсолютно нова система на бордово радиоелекторно оборудване, унифицирана с Ту-160М2».

Промените включват интегриране с навигационната система ГЛОНАС, цифров бордови интерфейс и средства за радиоелектронно противодействие.

В  Ту-22М3М ще се внедри разширен комплекс от въоръжения — нова модернизирана противокорабна ракета Х-32 вместо ракетите Х-22 при предшественика му.

Х-32 имат допълнителна защита под формата на интегрирана инерциална навигационна система.

Предполага се, че самолетът ще получи възможност да бъде дозареждан във въздуха.

Познатото шаси ще бъде снабдено с нови технически възможности.

Стратегията за модернизацията на военно-въздушния флот е с широк диапазон в Русия.

Появават се нови версии на огромен брой руски самолети — от разузнавача А-50У до бомбардировача Ту-160М2.

Този подход отразява увереността на Русия да запази актуалността на някои самолети от времето на СССР, които може да ускори циклите в разработката и да икономиса пари в краткосрочна переспоктива.

Автор: Марк Апископос — младши научен сътрудник в Центъра за национални интереси и аспирант към Американския университет.

Превод и редакция: Петя Паликрушешва

Източник: https://nationalinterest.org/blog/buzz/meet-russias-new-tu-22m3-backfire-bomber-old-design-made-super-deadly-39812

Тагове: ; ; ; ;