Повечето американци обвиняват по-скоро президента Доналд Тръмп, отколкото демократите в Конгреса за частичното спиране на работата на американското федерално правителство. Това показват публикувани вчера данни от проучване, цитирано от Ройтерс. Това съобщи БТА.

Според изследването, което е съвместно на Ройтерс и Ипсос, 47 процента от пълнолетните американци държат отговорен за това Тръмп, докато 33 на сто винят демократите. Проучването е правено между 21 и 25 декември, предимно след като правителството вече беше спряло работа. Седем процента смятат, че вината е на републиканците в Конгреса.
Спирането на работата на правителството беше предизвикано от искането на Тръмп, на което се противопоставиха най-вече демократите, но и някои негови съпартийци от Републиканската партия, данъкоплатците да му осигурят 5 милиарда долара, за да бъде изградена исканата от него стена по границата с Мексико, отбелязва Ройтерс. Цената на съоръжението се оценява общо на 23 млрд. долара.
Едва 35 процента от запитаните в изследването отговарят, че са за Конгресът да приеме законопроект за разходите, който да предвижда средства за стената. Само 25 процента посочват, че подкрепят решението на Тръмп да спре работата на правителството заради този въпрос.
«Президентът даде ясно да се разбере, че всякакъв законопроект за финансиране на правителството трябва да предвижда и съответното финансиране за граничната сигурност», заяви вчера говорителката на Белия дом Сара Сандърс. Тя обаче не спомена нищо за предлаганата от Тръмп стена.
Без да показват особено усещане за неотложност на въпроса, снощи двете камари на Конгреса се събраха на заседания, продължили по няколко минути, но не предприеха никакви мерки да бъде прекратено спирането на работата на правителството и отложиха това за следващата седмица.
Демократите и републиканците все още са доста далеч от намирането на изход от кризата, заяви говорителят на лидера на демократите в Сената Чък Шумър.

Тагове: ; ; ; ; ; ;