САЩ искат да изтеглят войските си от Сирия, за да прехвърлят отговорността за ситуацията върху партньорите в международната коалиция, заяви днес руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от ТАСС. Това съобщи БТА.

    «По всичко изглежда, че Вашингтон иска да прехвърли отговорността на своите партньори в коалицията. На място също така там незаконно са разположени военнослужещи от Франция, Великобритания, Германия, а разбира се има и военновъздушни сили на коалицията.

А има съюзници в региона, на които искат да прехвърлят допълнително финансово бреме», каза Лавров след среща с йорданския външен министър Айман Сафади.

По думите му изтеглянето на американските войски от Сирия ще бъде обсъдено с турска делегация в Москва утре.
«От гледна точка на унищожаването на остатъците от тероризма на сирийска територия и възстановяването на териториалната цялост и суверенитета на Сирия ние подхождаме към плановете на Анкара за провеждане на допълнителни антитерористични действия в източната част на Сирия.

С нашите турски колеги ще обсъдим ситуацията, която възниква във връзка с обявеното изтегляне на американските войски от Сирия, на 29 декември в Москва, където ще пристигнат турските министри на външните работи и отбраната», заяви Лавров.
Според него е необходимо колкото се може по-скоро да бъде възобновена колективната работа за уреждане на палестинско-израелския конфликт.
«Ние обсъдихме проблематиката на уреждането на ситуацията в Близкия изток и изразихме доста дълбока тревога от подкопаването на общоприетата международноправова основа за палестинско-израелско уреждане», заяви той на съвместна пресконференция със Сафади.
«Смятаме, че е принципно важно колкото се може по-скоро да бъде възобновена колективната работа за спасяване на основата за палестинско-израелско уреждане с участието на «квартета» от международни посредници и представители на Арабската лига», каза Лавров.
По думите му Русия «последователно се застъпва за бързо подновяване на прекия диалог между ръководствата на Палестина и Израел и потвърждава предложението да предостави своята територия за такъв пряк диалог без предварителни условия».
На 15 януари Лавров ще се срещне с лидера на палестинската организация Хамас Исмаил Хания, заяви специалният представител на руския президент за Близкия изток и страните от Африка, заместник-външният министър Михаил Богданов.
Според дипломата на срещата ще бъде обсъдена «ситуацията в Близкия изток, палестинско-израелското уреждане, положението на палестинските окупирани територии, особено ивицата Газа, и задачата за възстановяване на палестинското единство».

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;