Четири съдебни състава на Бургаския окръжен и Бургаския апелативен съд са потвърдили запора на Иво Прокопиев. Имущество за 200 млн. лв. на разградския бизнесмен и издател бе блокирано по искане на Комисия „Антимафия“ (КПКОНПИ) заради недоказан произход, за които се твърди, че е от незаконна дейност. Това съобщи Канал 3.

Проверка на агенция „Монитор“ показва, че от края на миналата година досега Прокопиев и неговите адвокати са се опитали 3 пъти да оспорят наложения запор, но безуспешно. Интересна подробност е и това, че само в първата си жалба олигархът прави плах опит да обясни, че парите му не са с незаконен произход. Тъй като това твърдение (за разлика от стотиците документи, приложени от КПКОНПИ – б.а.), съдът отхвърля като недоказано. След това Прокопиев и скъпоплатените му юристи се опитват да финтират запора, като изтъкват технически причини, които според тях обезсилват искането за обезпечаване на иска на КПКОНПИ.

Сред арсенала от юридически хватки, които разградският бос използва, присъства и любимото на задкулисните играчи искане за тълкуване на решението на съда. Буквално преди месец, благодарение на точно такова искане, шефът на Върховния касационен съд Лозан Панов се пробва да обслужи интересите на олигарсите със запори. Сред тях освен Прокопиев се нарежда и укриващият се от българското правосъдие зад граница подсъдим банкер Цветан Василев.

Останалата част от доводите на Прокопиев пък се крепят на старото му твърдение, че дори и приватизацията на „Каолин“ да е незаконна, давността за констатиране на това е изтекла. Именно предприятието за варовик според КПКОНПИ е основен източник на нелегалните финанси на разградския бизнесмен. Според комисията освен че Прокопиев и брат му са приватизирали дружеството, без да изпълнят законовите изисквания за това, по-късно те са източвали фирмата на гърба на държавата. Според доказателствата дружеството години наред е декларирало по-малък добив от реалния. По този начин „Каолин“ е плащал в пъти по-ниски данъци и концесионни такси от реално дължимите. Заради тези финансови машинации Прокопиев се сдоби и със второ обвинение тази година. То е за пране на пари, свързано именно с „Каолин“ и с схемите за източване на предприятието.

Комисията „Антимафия“ започна проверка срещу Прокопиев още в началото на 2017 г. заради обвинението му по делото ЕВН. По него той вече е подсъдим заедно с бившите министри на енергетиката Трайчо Трайков и на финансите – Симеон Дянков. При ревизията на дружествата от групата “Алфа финанс холдинг” КОНПИ установила редица нарушения при приватизационната процедура на предприятието “Каолин”. Запорът е бил наложен, след като комисията е установила несъотвествие с около 200 млн. лв. между доходите и имуществото на Прокопиев.

На пресконференция пред медиите тогава от Комисия :Антимафия“ оповестиха, че КПКОНПИ има претенции към 30% от имот в Созопол, в който освен къща има и 2 басейна. Това е и най-скъпият имот на олигарха, който е поставен под запор.

Тагове: ; ;