По време на студената война огромен брой американци знаеха, че СССР бе в състояние да изтрие САЩ от лицето на земята с един единствен масиран ядрен удар.

Но след края на студената война този факт по някакъв странен начин бе изсмукан от съзнанието на болшинството хора, споделящи ценностите на Запада.

Оттук и тяхната откровено самоубийствена риторика и политика.

Днешните дни силно се различават от времето на студената война с това, че Русия е в състояние да нанесе удари по която и да е точка в САЩ, използвайки дори обикновено въоръжение.

Ще ви предоставя само един великолепен пример за новите възможности на въоръжените сили на Русия в областта на неядрените въоръжения.

Да вземем крилатата ракета «Калибър», чието действие всички видяхме в Сирия.

Знаете ли, че пускът може да бъде осъществен от един обикновен търговски контейнер — такива, каквито сме виждали в камионите, влаковете или корабите?

Просто запомнете, че далечината на действие на «Калибър» е от 50 км до 4 000 км и той може да носи ядрена бойна глава.

Нима считате, че на Русия й е трудно да разположи тези ракети точно до крайбрежието на САЩ в обикновени контейнеровози?

Или просто да държи няколко контейнера в Куба или Венецуела?

Тази система толкова трудно може да се открие, че руснаците могат да я разположат около крайбрежието на Австралия, за да нанесат удар по станцията на Агенцията за национална сигурност в Елис Спрингс, ако пожелаят това.

Имайте предвид, че «Калибър» не е единствената ракета (балистична или крилата), която може да носи обикновени и ядрени бойни глави, с които руснаците могат да ударят САЩ от която си поискат точка от земното кълбо, включително от територията на самите САЩ.

В знаменитата реч на Путин той изреди няколко от тях.

Някои читатели може би мислят погрешно, че руските ракети с обикновени бойни глави представляват по-малка заплаха от тези, които са снабдени с ядрени бойни глави.

Голяма грешка.

Според теорията на сдържането и ескалацията за всяка от страните е важно да има това, което се нарича «доминиране в ескалацията» на всички нива от спектъра за ответни мерки.

Казано на обикновен език, т.нар. «взаимно гарантирано унищожение» е позиция при много ниска стабилност в ситуацията на първи удар, поради структурата на ядрените сили, изградени на принципа «използвай ги или  ги губиш», и затова в съответствие с тази доктрина на «взаимното гарантирано унищожение» употребата на ядрени сили е равностойно на самоубийство.

Но, притежавайки тактическо ядрено оръжие с «малка мощност» и още повече обикновено стратегическо оръжие, Русия има значително предимство при «доминирането в ескалацията», с което САЩ не могат дори да се сравняват.

Петя Паликрушева

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;