След изтеглянето на войските на САЩ от Сирия Кипър очаква наплив от бежанци

Спасени бежанци на остров Кипър
Снимка: Бранислава Бобанац

Кипър се готви за нов наплив от бежанци от Сирия след Нова година, който е много вероятен след извеждането на американските войски от страната, както обяви намеренията си президентът на САЩ Доналд Тръмп. Всички компетентни служби на острова са приведени в режим на повишена готовност.

Правителството на Кипър е разтревожено за евентуално засилване на бежанския поток след Нова година в резултат на действията на сирийския режим срещу ислямските бунтовници в провинция Идлиб близо до границата с Турция след изтеглянето на американските войски от страната. За това намекна в изявление правителственият говорител Продромос Продрому.

Външният министър Никос Христодулидис заяви, че Кипър е в контакт с други държави-членки на ЕС заради опасенията за сигурността в региона и възможността за нов масов приток на мигранти.

Полицията, емиграционният департамент, медицинските и спасителните служби са в готовност за действие при евентуална кризисна ситуация, съобщи още правителственият говорител.

Кипър е най-близката до военния конфликт страна-член на ЕС. В последните месеци особено се засили потокът бежанци, които пристигат в него с лодки от Турция или през окупираните северни територии. Нова група от 19 мигранти бе докарана на острова от турски трафиканти в понеделник. Турция не прилага споразумението с ЕС за реадмисия спрямо Република Кипър, тъй като не я признава.

Коментари:

Зареждане ...