Присъда от пет години затвор поискаха прокурорите по делото срещу трима бивши ръководители на японската компания Тепко, която е оператор на ядрената централа Фукушима, опустошена през 2011 г. от катастрофално цунами, предадоха световните агенции. Това съобщава БТА.

Обвиняемите са бившият председател на административния съвет на Тепко — Цунехиса Тацумата, който е на 77 години, както и двамата вицепрезиденти на компанията Сакае Муто, на 66 години, и Ичиро Такекуро, на 71 години.

Те са съдени по обвинения за престъпна небрежност. Тримата са единствените обвиняеми за трагедията в атомната централа.

Те са обвинявани, че не са взели предвид риска от цунами, последвал земетресението с магнитуд 9, станало край бреговете на Фукушима на 11 март 2011 г. Прокурорите по делото твърдят, че тримата обвиняеми са разполагали с данни, посочващи, че има риск централата да бъде ударена от цунами, с вълни високи над 15 метра и достатъчно мощни, за да причинят спиране на тока и серия от сериозни инциденти.

«Тримата е трябвало да преустановят работата на централата, докато не се вземат мерки за действие в случай на цунами, в това число изграждането на дига», смятат прокурорите по делото, гледано в съд в Токио.

Катастрофата в централата принуди десетки хиляди жители на района да напуснат къщите си. Много от тях все още живеят на други места в страната и не могат или не искат да се върнат у дома заради страха от радиация.

Тагове: ; ;