Германия ще се противопостави на разполагането в Европа на ракети със среден обсег на действие с ядрени бойни глави, ако договорът за ликвидиране на ракетите със среден и малък радиус на действие бъде ликвидиран, товя заяви главата на МВнР на Германия Хайко Маас в интервю за dpa.
«Европа в никакъв случай не трябва да се превръща в площадка за дебати за увеличаване на въоръженията.
Разполагането на нови ракета със среден обсег ще се сблъска в Германия с голяма съпротива», цитира думите на министъра  Tiroler Tageszeitung.
Министр иностранных дел РФ Сергей Лавров
«Увеличаването на ядрените въоръжения са лъжлив отговор», добави Маас.
Според него, логиката на увеличаването на въоръженията е възникнала по времето на студената война.
«Политиката на 80-те години не може да отговори на въпросите на съвремеността», заяви той.
По-рано генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че алиансът не очаква, че съюзниците в качеството си на отговор по ситуацията около Договора за ракетите ще разположат допълнително ядрено оръжие в Европа.
В началото на декември държавният секретар на САЩ Майк Помпео заяви, че Русия има два месеца, за да «се върне към изпълнението» на Договора за ракетите.
Той добави, че ако това не се случи, Вашингтон ще прекрати ангажиментите си по Договора.
На свой ред заместник държавният секретар на САЩ по конторла над въоръженията и международната сигурност Андрея Томпсън заяви, че САЩ призовават Русия да се откаже от ракетите  9М729 (SSC-8) или да модифицира системата, за да може далечината на обсег на ракетата да не нарушава положенията от Договора, както заявяват от Вашингтон.
Президент США Дональд Трамп. Архивное фото
В последните години Москва и Вашингтон постоянно се обвиняват помежду си в нарушение на Договора за ракетите.
Русия нееднократно заявява, че строго спазва своите ангажименти по договора.
Главата на МВнР на Русия Сергей Лавров отбеляза, че Москва има твърде сериозни въпроси към САЩ по повод изпълненито на договора от страна на самите американци.
Според него, обвиненията на САЩ за нарушения от страна на Москва на Договора са голословни, ракетата  9М729 е била изпитана на разрешена от Договора далечина.
Петя Паликрушева

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;