YEMEN-HODEIDAH-UN CEASE-FIRE MONITORS-VISIT

Снимка: XINHU

Ръководителят на цивилните наблюдатели на ООН започна мисията си в йеменския пристанищен град Ходейда. Там пенсионираният холандски генерал Патрик Камерт призова враждуващите страни да спазват прекратяването на огъня, договорено по време на преговори в Швеция по-рано през месеца, предаде Франс прес.

Пред представители на пристанището в Ходейда пенсионираният генерал е заявил, че международната общност е решена да сложи край на йеменския конфликт. Той е определил този конфликт като «забравена в продължение на години война».

Според резолюция за Йемен на Съвета за сигурност на ООН от 18 декември се предвижва в Ходейда да бъдат пратени цивилни наблюдатели, които да следят евакуацията на бунтовниците от града и да обезопасят работата на местното пристанище.

Утре Патрик Камерт ще ръководи среща на смесена комисия, съставена от бунтовници и представители на правителството, която трябва да приложи споразумението за прекратяването на огъня в Ходейда и за изтегляне на бойците от трите пристанища Ходейда, Салиф и Рас Иса. Именно през тях преминава по-голямата част от хуманитарната помощ и вносът на хранителни продукти за Йемен.

Тагове: ; ; ; ;