Първата демонстрация на руския танк Т-14 «Армата» по време на парада на Победата в Москва през 2015 година показа, че днешните основни бойни танкове (ОБТ) на НАТО все повече остаряват, а западните военни стратези и не подозират за необходимостта да се създадат след студената война бронирани танкови съединения.

Превод:

Най-новият конкурент на НАТО е Т-14 «Армата», пише изданието.

Това е първият случай за всички времена след края на студената война, когато на територията на бившите страни от Варшавския договор и НАТО е създаден принципно нов танк, олицетворяващ съществени промени в конструкцията.

Оценката за съответствие на Т-14 с единните критерии за  констркция на бронирана танкова техника доказва компетентността на руските военни и тяхното разбиране на коструктувните особености на танка.

Обезпечаването на маневреността заедно с две други характеристики е много трудно.

Това се постига в ущърб на огневата мощ на машината.

Във връзка с това Т-14 се отличава с неголямо тегло в сравнение с «Челинджър 2», който тежи 62 тона.

В «Армата» е използван афективен дизелов двигател, което позволява да се поддържа значителен запас на движението и стратегичееската меневреност на машината.

Огневата мощ се обезпечева чрез многоцелевото 125-мм гладкостволно оръдие 2А82-1М и няколко картечници за самоотбрана.

За разлика от западните танкове, руските и предшестващите ги танкове на СССР могат да стрелят с противотанкови управляеми ракети, при «Армата» — също.

Най-радикалното нововъведение в Т-14 се отнася до продължителността на живота на танка.

Това е отправна точка за проучване от страна на НАТО и техните танкове «Челенджер 2» и «Абрамс».

Тяхната броня и до днес е със засекретен състав. Но и двата танка не са участвали в бойни операции срещу съвременната руска бронирана техника, затова няма смисъл да разсъждаваме за истинската здравина на тази броня.

При Т-14 «Армата» руснаците използват традиционна броня с няколко други средства за обезпечаване оцеляването на танка.

Най-ревоюлционна е защитната система, известна като комплекс за активна защита  (APS).

Установката на системата за активна защита на Т-14 доказва, доколко западните танкостроители изостават, непризнавайки новите, по-леки и по-ефективни системи за обезпечаване живота на бронираната танкова техника.

Петя Паликрушева

Източник: https://nationalinterest.org/blog/buzz/has-russias-t-14-armata-tank-changed-game-39377

Тагове: ; ; ; ;