Снимка: БТА

Днес е един от най-големите християнски празници — Рождество Христово. В деня на раждането на Исус Христос вярващите си пожелават здраве, щастие, благоденствие, да бъдат по-добри и благочестиви.

Празнични литургии бяха отслужени в православните храмове в страната.

В рождественското си послание в патриаршеската катедрала «Свети Александър Невски» Негово Светейшество българският патриарх Неофит пожела на българския народ:

«Как обаче да посрещнем и приветстваме нашия божествен спасител. В своето учение и със своя живот пред нас Господ Исус Христос ясно ни е показал какво иска и какво очаква от нас. Това, което той желае, е да възвърнем Бога и ближния до себе си. И така, възлюбени, нека пренесем на раждащия се днес богомладенец чисти сърца и помисли, сърца, изпълнени с благост, милосърдие и добра воля към всеки и към всички. Честито Рождество Христово!».

Повече добрина си пожелаха и миряните, които изслушаха посланието на патриарха:

«Бог се роди на земята, който донесе светлина и любов».

«Светъл празник, който ти дава възможност да бъдеш със семейството си».

«Празник, на който трябва да уважа родителите ми и семейството ми».

Тържествена архиерейска литургия ще бъде отслужена във Варна

Литургията е в празнично украсения катедрален храм «Успение на Света Богородица». Много варненци и гости на града посещават храма, за да съпреживеят радостта на празника. Варненският и Великопреславски митрополит Йоан припомни смисъла на този ден:

«Повече от 2000 години минаха, откакто се възвести ангелското славословие в спасителната нощ, когато на земята Бог слязъл в плът. От това време досега животът на човечеството се промени значително. Само едно остана неизменно- свидетелството на ангелите, които обърнаха нашия взор към града Витлеем. На Земята слезе не бог на отмъщението, а Бог на милосърдието, не съдия, а отец, не наказващ за греха, а премахващ греха и помилващ грешника».

Ловчанският митрополит Гавриил служи в катедралата «Св. Св. Кирил и Методий» в областния град 

Митрополит Гавриил благослови миряните за празника:

«Това е празник на надеждата, радостта, на вярата, защото ние си спомняме и празнуваме как Всемогъщият Бог е станал Младенец, за да покаже на хората колко Господ много обича хората. Това е голям празник, който човек трябва да го усети с душата, със сърцето си. Бих пожелал на всички хора Господ да им дарува здраве, мир, радост, надежда, вяра, любов, търпение».

Търговище отбелязва Рождество в храм «Свети Иван Рилски» 

Празничната литургия води ставрофорен иконом Славчо Проданов. За днешния светъл празник той разказва:

«Раждането на Спасителя е една прегръдка на целия човешки род с Господ Исус Христос. Всички преди най-светлия празни Рождество Христово гледаме молитвено в общение с Бога да пречистим нашите души. Христос беше положен в една чиста кошара. Ние трябва да го приемем в чисти души».

Край елхата в центъра на града Дядо Коледа ще раздава подаръци на децата.

Рождественска света литургия в катедралния храм «Св. Висарион Смолянски»

100 миряни пристигнаха в храма, за да запалят свещ и да се помолят за здраве. В благослова си архимандрит Висарион каза: «Обични в Господа, братя и сестри, скъпи родопчани, днес празнуваме рождението на Божия син, станал празник на мира, правдата и спасението на света. Нека божията милост бъде над всички нас».

16-ото издание на благотворителната инициатива «Българската Коледа»

Тази вечер в Народния театър «Иван Вазов» ще се проведе традиционният благотворителен спектакъл «Българската Коледа». Инициативата е под патронажа на държавния глава.

Целта е събиране на средства за лечение и подпомагане на деца с тежки заболявания. Сред участниците в концерта ще бъдат Михаела Филева, група «Фондацията», Графа, Миро, Орлин Павлов, Тони Димитрова и Орлин Горанов, детският радиохор на БНР, възпитаниците на националното училище за танцови изкуства в София, детска вокална група «Бон Бон» и хорът към Националния фолклорен ансамбъл «Филип Кутев».

Президентът Румен Радев и съпругата му ще присъстват на благотворителния спектакъл. Всеки може да дари с есемес на номер 1117, с телефонно обаждане на 0900 11 17 или със средства, преведени по банков път.

Концертът започва в 20.00 часа и ще бъде излъчен пряко по Българското национално радио.

Тагове: ;