Светът успя да избeгне войната между крупните държави от 1945 година до днес, незивисимо от това, че САЩ и СССР няколко пъти се оказваха близо до това в периода на студената война.

През първите две десетилетия след падането на берлинската стена войната между крупните държави беше напълно немислима.

Превод:

Южно-Китайско море

Южно-Китайско море се оказа в центъра на набиращата обороти търговска война между САЩ и Китай.

На този етап конфликтът има формата на резки изявления, тарифи и различни други търговски ограничения.

Неотдавна САЩ и Канада тръгнаха към ескалация на конфликта, арестувайки главата на китайската технологична компания  Huawei, което провокира Китай към контрамерки, насочени срещу граждани на Канада и американски компании.

На този етап САЩ и Китай не са поставили ясна връзка между тази търговска война и продължаващите спорове в Южно-Китайско море.

Но, доколкото отношенията между две страни продължават да се влошават, една от тях може да излезе от рамките на словестните заплахи, тарифи и юридически документи.

Ако Китай и САЩ стигнат до извода, че техните търговски отношения са подложени на сериозен риск или че по-нататъшният конфликт е неизбежен, тогава една от страните може да реши да «хвърли ръкавицата» в Южно-Китайско море.

Украйна

Светът си спомни за Украйна, когато инцидентът в Керченския пролив се превърна в атака и задържане на два украински военни кораба.

Независимо от това кой провокира този инцидент — Русия или Украйна — задържането  на украинските кораби отново разпалва напрежението, макар кризата през последните години да бе  затихнала.

Обявяването на  военното положение от страна на Украйна посочва вероятността от нови вълнения там.

Русия не е твърде заинтересована да наруши статус кво в навечерието на изборите в Украйна, а украинското правителство все още няма възможност съществено да промени положението.

Предстоящите избори вероятно няма да променят съотношението на силите, но те могат да внесат елемент на неопределеност.

Отчитайки продължаващите търкания между Русия и САЩ, дори несъществено движение може да заплаши крехкия баланас, който бе налице в последните няколко година, в резултат на което Източна Европа може да потъне в хаос.

ПЕРСИЙСКИЯТ ЗАЛИВ

Неспиращата  политическа и военни криза в Близкия Изток вече се превърна в обичайно явление.

Икономическият натиск върху Иран продължава да нараства, защото САЩ продължават да приемат  по-агресивни мерки, за да ограничат търговията.

Войната на Саудитска Арабия с Йемен едва ли ще спре в обозримо бъдеще, и, макар интезивността на сирийската гражданска война да се понижи, и САЩ, и Русия продължават да помагат на своите партньори.

Но този конфликт може да се разгори във всеки момент с нова сила.

Политическите безредици в Иран могат да дестабилизират целия  регион, могат да подтикнат властите в Иран към агресивно поведение, могат да превърнат Ислямската република в лесна мишена за нейните врагове.

Непрежението, съхраняващо се между кюрдите, турците, сирийците и иракчаните  може във всеки момент да прерастне в открит конфликт.

Непредсказуемият лидер на Саудитска Арабия постоянно демонстрира своята склонност към рискове.

Отчитайки стратегическото значение на този регион, всяка нестабилност може да прерастне в конфликт между САЩ, Русия или дори Китай.

Корейският полуостров

В последната година напрежението около Корейския полуостров съществено се занижи, защото Ким Чен Ун демонстрира разбраност по отношение ядрените и ракетни изпитания, а президентът на САЩ Тръмп понижи тона в риториката си относно противопоставянето със Северна Корея.

Вероятността от продължителен мир е по-голяма, отколкото в който и да е друг момент от началото на средата на 1990-те години.

Но и тук има редица опасности.

Президентът на САЩ постави на  карта своя авторитет, заявявайки за постигането на споразумение със Северна Корея, но в най-важните моменти КНДР не отстъпи и дори не намали скоростта — тя продължава да създава ядрено оръже и балистични ракети.

Съветниците на президента Тръмп знаят това, това фундаментално противоречие ги тревожи силно.

Ако Тръмп се обиди на Ким, ако някой в администрацията поиска да се скъса споразумението, ако Ким се обиди на Тръмп, то отношенията между Вашингтон и Пхенян могат много бързо да се развалят.

Нещо повече, Китай и Япония не са  съгласни напълно с примирението на Южна Корея и ядрената Северна Корея, макар техният скептицизъм да е продиктуван от друг вид причини.

Така ситуацията със Северна Корея остава значително по-опасна, отколкото ни внушават оптимистите.

НЕПРЕДСКАЗУЕМОСТ?

Както веднъж каза полковник, работещ във Военния колеж на САЩ, «САЩ са направили грешки относно  всички конфликти, започвайки от Корейската война.

Защо да считаме, че в случая с третата световна война всичко ще бъде по друг начин?»

Крупните държави обикновено изразходват своите дипломатически, военни и политически ресурси за това, което те  считат за най-сериозни конфликти, с което те се сблъскват или могат да се сблъскат.

На по-малко важните от тяхна гледна точка конфликти те отделят по-малко внимание, но понякога те могат да прераснат в сериозна конфронтация.

Разрушителният конфликт може да започне в Прибалтика, в Азербайджан, в Кашмир или дори във Венецуела, но САЩ, Китай и Русия на този етап не обръщат  на това никакво внимание.

Така третата световна война може да започне от най-неочаквано място.

ИЗВОДИ

Стана ли светът по-опасен от преди година?

Вероятно не, макар влошаването на отношенията между Китай и САЩ да не  предвещават нищо добро.

Потенциалните огнища могат да се променят във времето, но фундаменталната основа на конфликта — упадъкът на военната хегемония на САЩ и този световен ред, който я съпътстваше — означава, че най-близкото бъдеще ще бъде по-опасно, отколкото неотдавнашното минало.

Автор: Робърт Фарли — професор от Военния колеж на сухопътните войски на САЩ.

Превод и редакция: Петя Паликрушева

Източник: https://nationalinterest.org/blog/buzz/5-places-where-world-war-iii-could-start-2019-39372

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;