Jamie Parrish

Снимка: AP

    САЩ се готвят за продължителен период на спиране на работата на федералното правителство, след като Конгресът не успя да се споразумее за финансирането му заради искането на президента Доналд Тръмп в законопроекта да бъдат предвидени 5 милиарда долара за изграждане на стена по границата с Мексико, предадоха Асошиейтед прес и Франс прес.
«Много е възможно» частичното спиране на работата да продължи до свикването на новия състав на Конгреса на 3 януари, заяви снощи Мик Мълвейни, директор на Белия дом за бюджета, пред телевизия «Фокс нюз». Очаква се преговорите за бюджета да бъдат подновени на 27 декември.
В началото на януари представителите на Демократическата партия ще поемат контрола над Камарата на представителите, след като спечелиха на изборите в средата на мандата през ноември. Републиканската партия запази контрола си над Сената, което предвещава трудни преговори между двете камари, отбелязва АФП. Вчера Тръмп подчерта, че все още иска да получи средствата за строежа на стената. Представители на Демократическата партия предложиха 1,3 милиарда долара.
Мълвейни даде да се разбере, че Тръмп може да приеме и по-малка сума от поисканата. Той не съобщи подробности, но заяви, че правителството е направило по-ниско контрапредложение и очаква отговор от лидера на демократите в Сената Чък Шумър.

Тагове: ; ; ; ; ;