US експерт: «Би трябвало да сте бесни, защото Израел определя външната политика на САЩ»

През март 2015 година по покана на спикера на Палатата на представителите републиканеца Джон Байнер и при съдействието на посланика на Израел в САЩ Рон Дермен премиерът на Израел Бинямин Нетяняху изнесе реч пред Конгреса на САЩ по въпроса за още неподписаната ядрена сделка с Иран.

Това беше направено без официално да бъде информиран Белият дом, което просто вбеси Барак Обама, чиято администрация в следващия месец се присъедини към седемстранното споразумение с цел ограничаване на предполагаемите ядрени амбиции на Иран.

В речта си, която  бе бойкотирана от над 50 демократи, Нетяняху недвусмислено даде да се разбере, че не е съгласен с дадената сделка.

«Тази сделка няма да бъде сбогуване с оръжието», заяви Нетаняху под гръмките аплодисменти — а сбогуване с контрола над оръжието. В резултат на което Близкият Изток ще се превърне в ядрен барутен погреб».

Критикувайки предложението на Обама да сключи сделка с Иран, той добави:
«Ние сме длъжни да обедим усилията си, за да спрем движението на Иран по пътя му към завоюване, покоряване и терор».

Според американския публицист Ноам Чомски, Путин никога не е държал реч в Конгреса на САЩ, което, според политическите наблюдатели, е уникално от гледна точка на това, че чуждестранен лидер е подложил на толкова рязка критика  политическия курс на правителството на САЩ.

«И това е само мъничка част от влиянието, което Израел оказва върху политиката на САЩ».

Силата на произраелското лоби в САЩ отдавна е един от най-спорните въпроси.

През 2007 година Джон Миршаймер и Стивън Уолт публикуваха книгата «Израелското лоби и външната политика на САЩ», в която описаха лобито като коалиция на отделни лица и организации, които работят активно върху американската външна политика с произраелско направление.

Коалицията включва в себе си такива групи, като влиятелния  Американо-израелски комитет по обществени връзки  (AIPAC), който похарчи за тази година 1.75 милиона долара за лансиране на произраелската политика.

Ежегодният конгрес на групата е популярна платформа за политици, стремящи се към участие в изборите или за такива, които се кандидатират за втори мандат, Нетяняху няколко пъти е говорил пред този конгрес.

През 2016 година в списъка на основните оратори бяха вицепрезидентът на САЩ Джо Байдън, бившият държавен секретар Хилъри Клинтън, кандидатът за президент от Републиканската партия Доналд Търмп, губенаторът Джон Кейсик, сенаторът Тод Круз и спикерът на Палатата на представителите Пол Райън.

В уеб-сайта на групата е посочено, че «мисията на AIPAC е в укрепването, защитата и лансирането на американо-израелските отношения с цел повишаване сигурността на САЩ и Израел».

Не сте ли бесни от това?, пита авторът.

Автор: Андрю Банкомб пише за изданието «Индепендънт».

Превод и редакция: Петя Паликрушева за News Front

 

Коментари:

Зареждане ...