Действията на САЩ по «обезпечаване на свободата» на морската навигация, които вероятно ще се извършват в районите, над които претендира Русия, могат да доведат до повторение на «керченския инцидент», това пише немското издание Telepolis.
Москва засилва контрола над своите крайбрежни води по икономически и военни причини, посочва изданието.
От 2013 година е налице разширяване на руското военно присъствие в Арктика — там се появяват морски и военно-въздушни бази, строят се ледоразбивачи, отбелязва авторът на статията.
На свой ред генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг по-рано заяви, че Алиансът ще отговори на военното присъствие на Русия в Арктика, увеличавайки своето присъствие в региона, посочва  Telepolis.
Вицеадмирал Андрю Люис, командващ Втори флот на САЩ, също каза, че САЩ могат да действат на спорните територии, припомня изданието.
Но инцидентът в Керченския пролив демонстрира, че Русия «ще реагира по-агресивно», ако се наложи да защитава своите интереси, затова в бъдеще подобни инциденти могат да се случат в Арктика и други морета, завършва авторът на статията.
В началото на декември американският ракетен есминец  McCampbell премина в «непосредствена близост» до базата на Тихоокеанския флот на Русия.
Както заяви представител на ВМС на САЩ, есминецът е преминал в околностите на залива Петър Велики, за да «хвърли предизвикателство на прекалените морски претенции на Русия и да подкрепи правото, свободата и законното използване на моретата, които са под разпореждането на САЩ и други страни».
Официалният представител на Министерството на отбраната на Русия генерал-майор Игор Коначенков отбеляза, че американският есминец не се е приближавал към руските териториални води на повече от сто километра и е бил под контрола на корабите на Тихоокеанския флот.
Инцидентът в Керченския пролив се случи на 25 ноември.
 Тогава три кораба на Украйна «Бердянск», «Никопол» и «Яни Капу» нарушиха границите на Русия и започнаха движение по Черно море към Керченски пролив.
Те маневрираха опасно, не се подчиниха на законните искания на руските власти.
Украинските кораби с 24 военнослужещи бяха задържани.
Понастоящем моряците се намират в московското СИЗО, след инцидента спрямо тях е възбудено наказателно дело за незаконно пресичане на руската държавна граница.
Петя Паликрушева

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;