Срещата в Белград започна днес около обед с обща снимка на Виорика Дънчила, Бойко Борисов, Александър Вучич и Алексис Ципрас (от ляво на дясно).
Снимка: БГНЕС

Четиристранна среща между президента на Сърбия и премиерите на България, Гърция и Румъния започна в Белград. Акцент в разговорите са инфраструктурните проекти за свързаност. Това съобщива БНР.

В традиционния четиристранен формат за сътрудничество се отчита напредъкът по изграждането на пътните и жп връзките, тръбите за пренос на газ.

Конкретните проекти, които обсъждат днес лидерите в секторите „Транспорт“ и „Енергетика“ са от жизнено значение, не само за региона, но и за Европа.

Бойко Борисов, Алексис Ципрас, Виорика Дънчила и Александър Вучич се срещат в края на 2018 г., която бе изключително важна за развитието на държавите от западните балкани заради усилията на българското европредседателство, наречено още „Балканско“.

Разширяването на европейското семейство ще бъде и приоритет на румънското председателство, което започва от 01.01.2019 г. Темата също ще бъде акцент в разговора на премиерите.

Междувременно тече среща и на четиристранния формат на спортните министри и президентите на футболните федерации на четирите държави. В Белград е и министърът на спорта Красен Кралев и председателят на футболния съюз Борислав Михайлов.

Гърция се включва в домакинството на Сърбия, България и Румъния за Европейското първенство по волейбол през 2021 г.

Четирите страни ще кандидатстват заедно в кандидатурата за домакинство на Европейското по футбол през 2028 г., Световното през 2030 и  Европейското през 2032 г.

Създава се и комисия за подготовка на кандидатурата от 16 човека, по 4 от всяка страна.

Следващата среща на спортните министри ще е в София през февруари, после през април в Гърция.

На всяко тримесечие лидерите на четирите страни се събират и отчитат  напредъка по общите проекти за свързаност, магистрали, скоростни жп линии между гръцките пристанища с тези в Бургас, Варна и Русе, и оттам коридора през Румъния, газовите връзки са особено актуална в момента тема и в контекста на действията на страната ни по газовия хъб „Балкан“ край Варна. В рамките на формата се обсъждат още сигурността в региона, европейската перспектива за част от държавите.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;