Американските военно-морски сили планират да разположат на Алеутските острови патрулни те самолети против подводници P-8 Poseidon, за да следят дейноста на Русия в Арктика, това съобщава изданието The Daily Express, позовавайки се на секретаря на ВМС на САЩ Ричард Спенсър.
Самолетите ще бъдат разположени на остров Адак в западната част на Алеутските острови.
По-рано там вече имаше база на ВМС на САЩ, но през 1997 година тя бе закрита, а военната писта бе предоставена за търговско използване.
Както заяви Спенсър, разполагането на самолети на Алеутските острови ще позволи на САЩ да следят руския Тихоокеански флот, защото Москва значително е увеличила своето военно присъствие в Арктика.
«Ако имах карт-бланш, би било прекрасно да създадем ледоразбивачи.
Но, отчитайки нашите потребности сега, на този етап това не ни е по джоба», заяви Спенсър.
Той добави, че ВМС на САЩ в момента присъстват в този регион «в небето и под водата», а също проучват допълнителни варианти за повишаване на бойната готовност на своите сили в региона, за целта си сътрудничат с бреговата охрана на САЩ.
Алеутските острови са архипелаг от вулканичен произход, образуващ дъга от югозападния край на полуостров Аляска към центъра на полуостров Камчатка.
Островите от юг граничат с Берингово море.
В момента влизат в състава на американския щат Аляска.
Почти всички Алеутски острови (освен Беринговия и Медния остров) са били продадени заедно с Аляска на Съединените щати през 1867 година.
Петя Паликрушева

Тагове: ; ; ; ; ; ;