ЕС планира да подкрепи организации на гражданското общество, а също активисти, «защитаващи демокрацията» в Русия.
В частност, ЕС е заинтересован от подобрения в такива области, като свободата на събранията и изразяване на мнението в интернет. Това се казва в новия проект на Европейската комисия.
ЕС намерен выделить почти €6 млн на «развитие демократии» в России

  • «Глобалната цел на дадения конкурс на заявки за получаване на грант е в подкрепата на усилията на позициите на гражданското общество, на активисти на движенията за защита на демокрацията и правозащитници, занимаващи се с най-важните въпроси в сферата на правата на човека и развитието на демокрацията в Русия», се казва в документа.

  • Проектът предполага две групи за финансиране на мероприятия, първата от които ще бъде насочена към «укрепване потенциала на руски организации на гражданското общество», особно на местно ниво.
  • За него ЕС е готов да похарчи   €1,5 млн.

Останалите  €4,4 млн ще бъдат насочени към «укрепване на свободата» в руските средства за масова информаия, а също за «укрепване свободата на събранията».

Според документа, организации, които спечелят в конкурса, ще работят над различни образователне инициативи, лекции, ще предоставят поле за изява на алтернативен диалог и дебати.

Както се посочва в документа, за да се разшири географският обхват на подобна програма, настоятелно се препоръчва такава дейност, в това число и в конкретни отделни райони на страната.

Освен това, инициативата също трябва да включва «взаимодействие с по-широка аудитория, главно с младежта».

Както счита директорът на Международния институт за най-нови държави Алексей Мартинов, ЕС и Западът като цяло, финансирайки подобни проекти, подкрепят различни ДЕСТРУКТИВНИ организации в Русия.

По-рано Европарламентът призвова страните от Съюза да засилят интеграцията за противодействие на Русия.

Петя Паликрушева

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;