Еврокомисарят Марош  Шефчович увери, че Еврокомисията «няма да подкрепи» плана на България за «Турски поток», ако новата тръба не съответства на условията на ЕС.

Той добави, че комисията «ще реагира съответно със своите пълномощия», ако България започне да подрива енергийната сигурност на ЕС.

София иска да построи 484-километров тръбопровод под името «Турски поток-2», пише изданието.

Чрез него Москва може да увеличи продажбата на своя природен газ в Европа, заобикаляйки Украйна, Полша и другите страни от Източна Европа.

Другият руски проект «Северен поток-2» преминава през Балтийско море и позволява на Кремъл да транспортира газ в Германия, избягвайки транзита през украинска територия.

Това прави региона на Източна Европа, който винаги е и бил под контрола на Русия, по-малко защитен, пише изданието.

Руското правителство във всеки един момент може да спре доставката за непокорните страни и при това за запази нормалния поток на газ за Западан Европа.

В ЕС се появи усещането за дежавю, продължава изданието.

По-рано България и Русия се опитаха да реализират по-амбициозен проект — «Южен поток», който би позволил да се транспортира руски газ в Европа през Черно море.

Но през 2014 година се наложи Кремъл да се откаже от него, поради съпротивата на Еврокомисията, която заяви, че новата тръба нарушава законите на единния пазар.

Парламентът на България вече одобри изграждането на «Турски поток-2».

Но София е длъжна да прададе на Еврокомисията по-детайлизиран план за проекта.

Ако българският участък има за цел да създаде търговски възел, през който да се продава не само руски газ, но и енергоносители на други достовчици, то тогава, според Шефрович, ЕС няма да има претенции.

Но ако «Турски поток-2» е нужен само, за да «прехвърля руския газ в Астрия, Италия или други страни от ЕС, тогава ЕС няма да даде разрешение за него.

«Ако се окаже, че проектът е само транзитен газопровод и той няма да бъде част от Балкански газов възел, тогава Еврокомисията няма да го подкрепи», каза Шефчович.

Петя Паликрушева, превод и редакция за News Front

Източник: https://euobserver.com/foreign/143675

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;