Ukraine Russia Orthodox Church

Снимка: AP

   В киевския храм «Света София» започна днес обединителния църковен събор на украинското православие, съобщи Киевската патриаршия, цитирана от ТАСС. Това съобщи БТА.

В него участват «църковната йерархия, свещеници и миряни», се казва в съобщението. Преди началото на събора в храма пристигна и президентът на Украйна Петро Порошенко.

«Нека останем тук и да се помолим да бъде създадена днес украинската Църква», заяви Порошенко на път към катедралата и се ръкува със събрали се пред нея хора, предаде Франс прес.
Хиляди украинци се събраха тази сутрин на площада пред построената през 11 век катедрала, за да изразят подкрепата си за създаване на Църква, която да е независима от Москва.
Този църковен събор трябва да изпълни историческото решение на ползващата се с голям авторитет в православния свят Константинополска патриаршия, която разреши през октомври на Украйна да има своя собствена Църква след 322 години под духовната опека на могъщия си съсед, посочи Франс прес.
Това решение, разбира се, предизвика гнева на Руската православна църква, която го нарече «схизма» и скъса връзките си с Константинопол.
Украинските власти смятат този църковен събор, организиран навръх петата годишнина от избухването на безпрецедентната криза между Киев и Москва, за въпрос областта на «националната сигурност».

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;