Решение на енергийните проблеми на Европа е невъзможно без руския газ, заяви генералният директор на компанията «Сърбиягаз» Душан Баятович пред журналисти вчера в рамките на кръгла маса по въпросите на енергетиката в Нови Сад, предаде ТАСС. Това съобщи БТА.

«Без Русия е невъзможно да се реши енергийното уравнение по въпроса за газа в Европа; Сърбия и други страни от района имат споразумения с руския «Газпром» до 2020 и 2022 г. съответно.

През 2019 и 2020 г. Сърбия ще получава нужните обеми на коректни цени.

Ключов момент е 2020 г., когато се прекратяват доставките на газ през Украйна.

Всички имат съответните технически и други решения, така че никой да не остане без газ», заяви Баятович.

В отговор на въпрос за съответствието на проектите за газопроводи на изискванията на ЕС, Баятович изтъкна, че в Сърбия се работи «в съответствие със сръбския закон за енергетиката, който във всичко съответства на Третия енергиен пакет» на ЕС.

«Франция, Германия, Австрия, които продължиха договора с Русия, Унгария и България искат «Турски поток» и обеми на газа от «Северен поток-2» за разлика от заявленията на брюкселската администрация, които се правят в по-голямата си част под натиска на Вашингтон, каза Баятович.

Според него «Турски поток» ще стане последният мащабен проект в тази сфера.

«Заради геополитически причини вероятно няма повече да се строят такива големи инфраструктурни проекти, тъй като се смята, че те имат огромно геополитическо влияние.

В тази връзка ще се увеличават доставките на газ във втечнен вид с кораби», отбеляза Баятович.

На 19 ноември бе завършено изграждането на морския участък от газопровода «Турски поток».

На церемонията по този случай руският министър на енергетиката Александър Новак заяви, че е убеден, че останалата част от строителството — сухопътната част на газопровода — ще бъде завършена в срока, предвиден в пътната карта, и към края на 2019 година газът от Русия ще стигне до турските потребители, както и до страните от Европа.

Руският министър на външните работи Сергей Лавров съобщи по-рано, че сега се разработват различни възможности за продължаване на газопровода на европейска територия, включително по маршрута България-Сърбия-Унгария с изход на газоразпределителния център в австрийския Баумгартен.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;