Румен Радев – Джон Съливан – среща

Снимка: БТА

    Държавният глава Румен Радев е разговарял на «Дондуков» 2 със заместник държавния секретар на САЩ Джон Съливан, който е на посещение в България. Това съобщи БТА.

В срещата е участвал и посланик Ерик Рубин.

Във фокуса на разговорите са били стратегическото партньорство между България и САЩ, както и развитието на двустранното сътрудничество, съобщиха от прессекретариата на президента.
Президентът Радев е изразил интереса на страната ни към разширяване на икономическия обмен и увеличаване на инвестициите от САЩ в сфери с висока добавена стойност и информационните технологии.

По думите му България се утвърждава като регионален технологичен лидер и привлича все повече експерти и технологични компании от региона и Европа.
Президентът посочил също така, че страната ни има амбицията да се развива като регионален енергиен център в Югоизточна Европа.

Реалната диверсификация с изграждането на интерконектори с нашите съседи, заедно с директните доставки на енергийни ресурси, повишават сигурността и водят до намаляване на цените, с което съответстват на националните интереси на България и на Европейския съюз, посочил още Румен Радев.

Обсъдена е била и възможността за разширяването на двустранното сътрудничество в разработването на перспективни енергийни източници.

Джон Съливан е дал висока оценка на двустранното сътрудничество в сферата на отбраната и сигурността и на приноса на българските военнослужещи в НАТО.
Президентът отбелязал значителния международен интерес към процеса на модернизация на Българската армия, в който участват и САЩ.

Държавният глава подчертал, че страната ни се стреми към стратегическо партньорство с бъдещия доставчик, обмен на програми за обучение и търси най-изгодното предложение на основата на равнопоставеност, конкурентност и прозрачност, при спазване на критериите, определени от Министерството на отбраната и Народното събрание.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;