Президентът Румен Радев
Снимка: БГНЕС

Президентът Румен Радев се отправя днес към Йордания за официално посещение по покана на краля Абдула II начело на българска делегация с представители на правителството и бизнеса.

В делегацията са вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева, представители на 30 български фирми, както и ръководителят на българския екип от учени в ЦЕРН проф. Леандър Литов.

Задълбочаването на двустранните отношения, стимулиране на икономическото сътрудничество и партньорството между България и Йордания в сферата на отбраната и сигурността ще бъдат във фокуса на 3-дневната визита. Ще бъде обсъдена и ситуацията в Близкия изток и миграционната криза.

Утре в кралският дворец в столицата Аман президентът Румен Радев и съпругата му ще бъдат посрещнати с официална церемония от крал Абдула II и кралица Рания.

В Аманската търговска камара Румен Радев ще открие българо-йордански бизнес форум, в който ще участват компании от областта на информационните технологии и хранително-вкусовата промишленост.

Представители на български фирми от отбранителната индустрия ще обсъдят общи проекти със свои партньори от Йордания.

По време на визитата си държавният глава ще посети Центъра за подготовка  на специалните сили „Крал Абдулах втори“, както и международният център за научни експерименти „Сезам“, единствен по рода си в Близкия изток.

В Аман държавният глава ще се срещне с представители на общността ни и с йордански граждани, завършили образованието си в България.

Тагове: ; ; ;