Евразия е най-големият региов в света. Сърцето на Евразия е Русия, която в продължение на цялата си история с променлив успех се опитва да разпространи влинието си в най-далечните точки на материка.

Но подобна стратегия поражда конфликт във всички покрайнини на Русия, поради което Еврази почти постоянно се намира в състояние на нестабилност, пише  «Стратфор».

Какво следва да се очаква от Русия през 2019 година?

Превод:

Евразия съединява Изтока със Запада и е сухопътнен мост, граничещ с Европа, Азиатско-Тихоокеанския регион, Близкия Изток и Южна Азия.

Границите на този огромен масив суша се формират от Европейската равнина, Карпатските планини, планините на Южен Кавказ, планинската система Тян Шан и Сибир.

Сърцето на Евразия е Русия, която в продължение на цялата си история с променлив успех се опитва да разпространи своето влияние върху най-далечните точки на Евразия.

Целта на подобна стратегия се заключава в това, да се изолира страната от външни сили.

Но подобна стратегия поражда конфликти във всички покрайнини на Русия, поради което Евразия почти постоянно се намира в състояние на нестабилност.

КЛЮЧОВИ ТЕНДЕНЦИИ ЗА 2019 ГОДИНА

 УВЕЛИЧАВАНЕ НА ВОЕННАТА МОЩ И АКТИВИЗИРАНЕ НА НАДПРЕВАРАТА ВЪВ ВЪОРЪЖАВАНЕТО

Решението на САЩ да се оттеглят от Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег на дейност през 2019 г ще доведе до по-нататъшно увеличавана на военната мощ на САЩ и Русия, особено в покрайнините на Европа.

Полша, Румъния и прибалтийските държави ще повлияят най-силно в  желанието си да разположат на своя територия допълнителни американски сили и средства.

Но ще мине не повече от година преди САЩ да разположат в този регион ракети със среден радиус на действие.

Русия от своя страна ще увеличава своето военно присъствие и сили в Калинградска област, в западната част на страната, в Крим и в Черно море.

Преговорите между Вашингтон и полското правителство за създаването на постоянна американска военна база в страната ще продължат, но изграждането през 2019 година едва ли ще започне.

Русия през 2019 година реално ще увеличи своето военно присъствие в периферията на бившия СССР.

Русия ще положи усилия за увеличаване на военното си присъствие и развитието на военната инфраструктура в Беларус, в това число ще се опита да открие там авиобаза.

Още един фронт в продължаващия руско-украински конфликт ще се формира в Азовско море.

Двете срани ще увеличават там военно-морските си сили, а САЩ ще оказват военна помощ на Украйна.

Поради излизането на САЩ от ДРСМД под заплаха ще се окажат и други споразумения за контрол над въоръженията, но това няма да доведе до пълен  разрив между Русия и САЩ по въпроса за подписания през 2010 година договор СНВ-31, който слага ограничения на двете страни за броя на разположените ядрени бойни заряди.

(следва продължение — другите прогнози на Стратфор за 2019 г за Евразия)

Петя Паликрушева

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;