Изследователската служба към конгреса на САЩ призова да се разгледат начини за противодействие на оръжието на базата на изкуствен интилект, което Москва и Пекин уж могат да използват срещу американските военни.
В США заявили об угрозе оружия с искусственным интеллектом со стороны России и Китая

  • «Другите държави, особено такива равни съперници, като Русия и Китай, активно се занимават с въпроса за широката употреба на роботехниката, автономните системи и изкуствения интелект във военната сфера, във връзка с което възникват въпроси за ответните военни мерки на САЩ, в това число относно автономните системи на летално оръжие, които могат да бъдат използвани срещу американските войски», се казва в доклада.

  • Аналитиците от конгреса твърдят, че Русия и Китай не отделят внимание на етническата страна при употребата на изкуствения интелект в бойните операции и няма да започнат да ограничиват «агресивните варианти» при използването  на роботите.

Москва нееднократно призовава да се обсъди на международно ниво въпросът за употребата на смъртоносни системи с изкуствен интелект, но САЩ игнорират това предложение, припомни главният редактор на списатие «Арсенал Отечества», военният експерт Виктор Мураховский.

«Никога не сме наричали САЩ свой враг. Тази идея бе измислена в Щатите, там поставиха Русия и Китай в една редица с международния тероризъм.

За това се споменава във военната, ядрената доктрина и други документи», добави той.

По-рано изданието The National Interest назова четири вида «смъртоносно оръжие» на Русия.

Петя Паликрушева

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;