Премиерът Бойко Борисов изрази днес надеждата България да получи по-добри условия за покупката на нови изтребители. Той коментира темата в отговор на въпрос на български журналисти в кулоарите на Европейския съвет в Брюксел. Това съобщи БТА.

По неговите думи от разговорите, които е имал с летци-изтребители, нови машини Ф-16 блок 70 са значително по-добри самолети от всички останали, които се предлагат — от старите «Юрофайтър», а и от «Грипен».

Има комисии, които разглеждат тези оферти, по никакъв начин не се меся, дебело подчертавам, освен че искам за нашата изтребителна авиация да има най-добрия самолет, посочи премиерът.

Ситуацията в района се усложнява, добави той и уточни, че българските Военновъздушни сили (ВВС) вече имат задачата не само да охраняват въздушното пространство.

Трябва ни боен самолет, който да може да влиза във военни действия и да надделява, поясни Борисов.
Към този момент мисля, че и съседите имат такива самолети.

Нито влияя на комисиите, нито искам да влияя.

Надявам се по геостратегическото партньорство, което имаме с НАТО и САЩ, в един момент, в най-скоро време, дал съм много кратки срокове, протакането започва да изнервя всички, заделили сме парите и искаме колкото може по-бързо комисиите да си дадат заключенията и да напазаруваме за нашата авиация това, което е необходимо, каза той.

Премиерът отбеляза, че в последните 10-15 години, при други правителства, са купувани само транспортни въздухоплавателни средства за ВВС — вертолетите «Кугър» и «Пантер», самолетите «Спартан», без въоръжение.

Много пъти съм се шегувал — колкото да натоварят Генералния щаб и да избяга. Това сме за момента закупили.

Затова искам действително да имаме бойни машини, които, като се качат летците на тях, да знаят, че имат шанса да победят, обясни Борисов.

В отговор на въпрос кого се очаква да победят, министър-председателят отговори «агресор, който и да е той».

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;